Росен Плевнелиев бе удостоен с Ордена на Почетния легион на Франция

Снимки:Пресцентър

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен от президента Еманюел Макрон с най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион.  Плевнелиев бе награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Френската Република  в София.

Орденът на Почетния легион е създаден от Наполеон Бонапарт през 1802 г. С този най-висш знак на почит и официално признание за особени заслуги към Франция са удостоени редица политици, общественици, дейци на културата и изкуството, учени и спортисти от цял свят. Сред отличените са императорът на Япония Акихито, кралят на Испания до 2014 г. Хуан Карлос, писателят Умберто Еко и много други. Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, на когото е присъдено отличието след края на мандата.

Президентът Плевнелиев благодари на президента Макрон и на френския народ за уважението и признанието, което посвети на българския народ и неговия европейски и демократичен път на развитие. Росен Плевнелиев посочи, че е работил отдадено и е получавал доверието на Европейските лидери и за него Европейският съюз никога не е бил външна политика, а неговото семейство. „Тази награда ме мотивира да продължа да работя, да отдам своите сили, знания и опит за европейското и демократично развитие на България и в защита на Европейските ценности – мир, върховенство на закона, човешки права и свободи.“, добави президентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK