Румев Радев: Да си адвокат е мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и духа

Снимки: Прессекретариат

„В днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаване на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа.“

Това заяви в приветственото си слово държавният глава Румен Радев, който бе гост на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите в България.

Президентът Радев подчерта, че само три години след своето Съединение България полага основите на модерното законодателство в своята съдебна система, и по-важно - поставя човека във фокуса на общественото развитие. „Историческият път на страната ни съвсем не е гладък, той преминава през различни по интензитет турбулентни периоди.

Много е важно днес да отчитаме всичко това, защото, ако трябва България да продължи достойно по този път, то трябва да следваме и безкористния стремеж на нашите предци в утвърждаването на правото не като буква, а като дух на закона, работещо в интерес на справедливостта на гражданите“, каза държавният глава.

Според президента Радев, в сухата и често трудно разбираема адвокатска професия има огромно място за творчество и за красота, стига те да бъдат подчинени на важния принцип на почтеност и отчетност - към правата на личността и към интересите на обществото.

Румен Радев се обърна към адвокатската общност с пожелание за здраве, енергия, и отговорна гражданска позиция. „Вашият професионализъм и вашата съвест често са последната преграда пред беззаконието“, добави президентът пред присъстващите, като пожела по този път да вървим в общите ни усилия към една по-справедлива, модерна и демократична България, в която виждат бъдещето си достойни и свободни граждани.

На тържественото събитие в Народния театър „Ван Вазов“ присъстваха Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, народни представители, юристи и магистрати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK