Стартира инициативата "Отново на училище" за 2017 г.

Светлана Йорданова и Стефан Радов, снимка: Еuropedirect-kn.info

Дупничаните Светлана Йорданова и Стефан Радов, членове на Младежки екип - Европа се включват в инициативата „Отново на училище“.

Идеята е да посетят училището, което са завършили – СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница, и да се срещнат с ученици от 9, 10 и 11 клас, с които да обсъдят темата „Съюз на споделени ценности и ролята на младите в ЕС – нови възможности и предизвикателства“.

В момента Светлана и Стефан учат Европеистика в СУ „Св. Климент Охридски" и са членове на Младежки екип - Европа към Представителството на ЕК в България.

И през тази година училищата от област Кюстендил също могат да се включат в инициативата, като младите джуниъри с радост ще посетят всички, изявили желание.

Европейската комисия и германското правителство по време на германското председателство на Съвета на ЕС през 2007 г. поставят началото на инициативата "Отново на училище" като част от честването на 50-годишнината от Договора от Рим. 

Следващите председателства на Съвета на ЕС също се присъединяват към тази инициатива и тя се превръща в традиция. Идеята е служители от публичната администрация на държавите членки на ЕС и служители от институциите на ЕС да посетят училищата, които са завършили, за да обсъдят с учениците въпроси от европейско естество, които вълнуват и двете страни. 

Гостите често са питани за настоящата им работа и опит в сферата на европейската интеграция, както и за предизвикателствата и възможностите за учене, живот и работа в ЕС. 

В България инициативата „Отново на училище“ се осъществява със съдействието на Министерство на образованието и науката. За да разшири обхвата й и да предостави възможност на повече български училища да се включат в нея, Европейската комисия в България създава Младежки екип Европа. 

През 2013 година представителството на Европейската комисия в Словения създаде младежки екип Европа Словения, следвайки примера и добрата практика от България. Подобен младежки екип съществува и в Литва от 2010 година. Единствено в България екипът се състои изцяло от активни студенти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK