Създадоха уникален по рода си сборник по изобразително изкуство в Перник

Снимки: Община Перник

Разработени са 20 теми, към които са представени част от рисунките на децата по тях

В ЦПЛР – ОДК, Перник, е създаден уникален по рода си сборник по изобразително изкуство. Той е съставен от поставени задачи в дистанционна форма на обучение в школата по живопис към Детския център. Идеята за проекта е на учителката им Марина Стоянова-Карамфилова, която е и художник по професия. Разработени са 20 теми, към които са представени част от рисунките на децата по тях. Материалите са събрани в периода от март миналата година досега. Изданието се подготвя за отпечатване и на хартиен носител.
 
„Сборникът е с отворен характер. Дава възможност за надграждане“, казва директорката на Детския център Татяна Китанова. По думите ѝ, идеята за създаването му е дошла спонтанно, а причината – добрите резултати от представянето на самия урок, методите на изнасянето му, илюстративният материал и емпатийният подход на преподавателя.
 
„Не сме си го поставяли за цел, защото това е ниша, която е нова за цялата образователна система“, казва още тя. Урокът трябва да бъде интересен, защото децата възприемат новите неща с очите си. Дистанционната форма на преподаване дава възможност да се включат повече хора. Различното при уроците по изобразително изкуство от разстояние е, че родителите през цялото време взимат активно участие. В присъствена форма това няма как да се случи.
В разговор между Татяна Китанова и Марина Стоянова-Карамфилова се разкриват и усещанията на учителя за новото предизвикателство и за това какво е усещането отвътре – в самия процес, за отговорностите на преподавателя.
 
За споделения опит в това ново общуване разказва от първо лице Марина Стоянова: „Условията, при които започна дистанционното обучение, бяха непознати за всички ни. Децата трябваше да се лишат от голяма част от любимите си занимания. А ние, учителите, и при тези обстоятелства трябваше да продължим да бъдем до тях, макар и виртуално. Повече от всякога да ги учим да бъдат адаптивни, креативни, да не спират да мечтаят, да търсят и развиват себе си с помощта на изкуството в ежедневието си. Да не затварят тази страница, в която можеш да почувстваш себе си и да черпиш вълшебни сили.
 
За цялостно емоционално въздействие, темите ни по изобразително изкуство в школата по живопис бяха поднесени под форма на естетически оформени писма, със селектирана информация на достъпен език, нагледни примери за вдъхновение и посока. За да разсеем усещането за изолация, започнахме с тема за интериорен дизайн, наречена „На гости“. Превърнахме „дефекта в ефект“. Децата с радост посрещаха в домовете си и споделяха любими неща. Заниманията ни станаха дори семейни забавления. Родителите бяха безценни мои асистенти. Не спряхме да общуваме, гостувахме си, аранжирахме и декорирахме, разхождахме се и пътувахме наблизо и надалеч, експериментирахме и се забавлявахме чрез изкуство. По всяко време имахме отворена виртуална обща изложбена зала, в която децата с гордост експонираха прекрасните си творби. Изявяваха себе си и се подкрепяха един друг“.
 
Обучението в онлайн среда открива нови хоризонти, стига човек да има желание да ги види. В ОДК – Перник, са успели да намерят начин да развият ползотворна онлайн комуникация чрез средствата на изкуството, за да се получи емоционална връзка между участниците. Децата там се чувстват сигурни, защото има формирана група от съмишленици – хора с еднакви интереси и страсти.
 
ЦПЛР – ОДК, Перник, се посещава от над 1100 деца на възраст от 6 до 18 години. Гордеят се с театралната си формация „Мускетарите“, която функционира от повече от 25 години. Имат традиции и в сферата на балетното изкуство – повече от 60 години, автентичния фолклор – ДЮФА „Граовче“ (47 години), школите по танцово изкуство – Клуб по спортни и естрадни танци, съвременни танци, школуваното пеене – хор „Родна песен“, чиято рождена дата е далечната 1962 г., и са сред първите артпространства, интегрирали в себе си изкуството на големи български художници. Със забележителни резултати е и школата по английски език – член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
 
Преди това са били пионерски дом. „Доайени сме с школата си по изобразително изкуство. През 1999 г. стартира първата форма на интегрирано образование“, казва директорката. Посочва, че тогава все още дори не е имало дефиниция за деца със специални образователни потребности в България.
За миналата, а и за тази учебна година, от участия в международни и национални фестивали с образователни продукти, постигнати като резултати от онлайн обучението, ЦПЛР – ОДК, Перник, става носител на едни от най-престижните отличия, а някои преподаватели са удостоени със званието „Маестро“ и „Маестро-академик“. Заради изключителните резултати в работата с деца и ученици ЦПЛР – ОДК, Перник, е удостоен и с едно от най-високите отличия – „Плакет за принос в областта на образованието“, от кмета на Перник Станислав Владимиров по повод 19 октомври – Деня на града.
 
Татяна Китанова е директор на Центъра от 4 години. Преди това 37 години е преподавала „Приложно изкуство“ и е инициатор на школа, където е имало секция за деца и млади хора с увреждания. Провеждали са много изложби в чужбина и дори са издали каталог. „Всичко това беше ново за времето си и стартира от нашия комплекс. Интегрирахме и социализирахме деца чрез средствата на изкуството. Реализирахме и няколко проекта в областта на музикалното и танцовото изкуство за деца с увреждания. Този опит представихме в Европа и бе високо оценен“, разказва тя.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK