Трима са заразените с коронавирус в Гърция, двама в Солун и един в Атина

Източник: EPA/БГНЕС

38-годишна жена и детето ѝ са заразените в Солун

Гръцките власти са диагностицирали втори случай на коронавирус в страната, според съобщенията на местните медии. Заразено е детето на "нулевия пациент" в Солун и е тествано положително за вируса, съобщава "Грийк рипортър".

Трети регистриран случай има в Атина, на жена, която също е посетила Северна Италия, съобщава "Ройтерс".

Детето е хоспитализирано в болница AHEPA, където майка му също е в изолация. Детето е в същото състояние като 38-годишната си майка, с леки симптоми.

Оказа се, че детето е посещавало училище преди диагнозата. 105-то основно училище в Солун е затворено след съвместно решение на министерствата на здравеопазването и образованието.

Майката бе диагностицирана в сряда - първият случай на коронавирус в Гърция. Хората, които са били в контакт с жената през последните дни, са помолени да останат под карантина.

Властите се опитват да предприемат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Експертите от Националната здравна организация получиха в сряда задачата да проследят всички хора, с които жената е била в контакт след посещението си в Северна Италия, където изглежда, че тя се е заразила с вируса, съобщава "Катимерини".

Междувременно здравните власти призовават всички, които имат симптоми на коронавирус - висока температура, кашлица, задух - да останат у дома и да потърсят съвет от своя лекар.

Междувременно, тъй като съобщенията за възможни случаи на коронавирус се увеличават, здравното министерство отмени отпуските на медицинския персонал в болниците.

Като допълнителна предпазна мярка властите разчистиха място в отделенията на болницата AHEPA в Солун, където 38-годишната е под карантина, за да отговорят на евентуалната необходимост от лечение на допълнителни случаи на коронавирус.

Ако вирусът се разпространи, властите имат за цел да приложат редица спешни мерки, включително ограничения за пътуване, закриване на училища и други затворени обществени пространства и използване на частни болници и хотели за приемане на пациенти.

Докато призовават гърците да спазват основните правила за хигиена, здравните служители подчертаха, че няма причина за паника. Според професора от Атинския университет Сотирис Циодрас, ръководител на Гръцката комисия от експерти по заразните болести, случаят с 38-годишната е "лек".

"Тя е в добро здраве и е наблюдавана от екип от отлични колеги в Солун", заяви Циодрас. Всеки, който пристига в Гърция от Италия със симптоми на вируса, трябва да остане вкъщи и да информира своя лекар или здравни власти, каза той.

Въпреки че властите подчертаха необходимостта от спокойствие, реакцията на новината за случая с коронавирус в Солун предизвика опасения сред обществеността, като през последните няколко дни съобщенията за продажбите в супермаркетите се повишиха с 20%, тъй като клиентите се запасяват с основни стоки. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6