Занаяти на изчезване съхранява Етноцентърът в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Отбеляза 5-годишен юбилей с много занаятчии, хората на изкуството и приятели

Вече в продължение на 5 години Етноцентър „Рубин“ – Кюстендил, успява да даде поле на изява на различни занаятчии от града и региона. Именно на днешния ден, когато се отбелязва Св. Спиридон, културното звено чества 5-години от създаването си.

„На 12.12.2014 година стартирахме Етноцентъра и датата не е никак случайна. На този ден честваме Свети Спиридон, който е закрилник на занаятчиите и на всички хора, които се занимават с тази дейност.

Не случайно чрез Етноцентъра проведохме редица събития – „Балканска черга“, „Немската Коледа“ и какво ли още не. Сега на 23-ти декември ни предстои едно голямо събитие – Коледен базар, като се надявам този път да бъдат сформирани още повече детски работилници“, обяви управителят на Етноцентъра, Борислав Крумов.

Той самият не скри факта, че през годините не малко занаятчии са преминали през културното звено и това ще продължи и занапред. Сред тях са художници, единственият кошничар – бай Димчо Занев, иконописци и кой ли още не.

„Ние винаги сме работили, свързвайки три важни компонента – култура, туризъм и традиции. Това ще продължи и занапред да бъде така. Създаването на Центъра на занаяти, който го правим в момента в село Раждавица, успя да събере един огромен брой деца от столицата.

За първи те посетиха едно наше село, видяха животните, които се отглеждат при нас, запознаха се с бита на предците си. За първи път се докоснаха до брашното, запознаха се с пътя на житото, тоест докоснаха се до автентичния хромел.

Сега предстои с всяко едно от децата да правим сурвачки, коледни пити, ще танцуваме народни танци и всичко, което е свързано с българските традиции“, подчерта още Крумов.

Сред занаятите на изчезване пък продължава да е кошничарството. В региона единствено 83-годишният Димчо Занев продължава с много труд и любов да плете кошници, да предава уменията си на малки и големи.

При грънчарството път отдавна вече липсват последователи. „По-старите кюстендилци си спомнят как някога при нас е имало стара грънчарска работилница, добивали са и глина, сега всичкото това липсва. “Ние в целия регион нямаме грънчар, а и никой засега не проявява интерес.

Само за пример мога да посоча, че най-близкият грънчар до нашия регион, се намира в едно сръбско градче, което е на 15 км. от границата. Другите се намират в град Троян и категорично, мога да кажа, че този занаят в нашия регион липсва“, обяви още Борислав Крумов, който твърдо е решен да възроди забравените занаяти и традиции в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK