Ракитна, Брежани и Градево отбелязаха подобаващо Илинден

Снимки: Община Симитли

Вековният дъб с целебна сила край Ракитна зареди с енергия миряните на празника на свети Илия. Десетки дойдоха в симитлийското село около малкия параклис.

Водосвет бе отслужен в параклиса и осветени казаните с курбан. Десетки миряни запалиха свещица и се докоснаха до стъблото на дъба, който местните казват, че зарежда с енергия, отърсва от лошо и болести. По обяд всички седнаха на обща трапеза под дебелата сянка на вековното дърво и под навесите, приготвени от кмета на селото Стефан Костов.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли - Владимир Христов, и кметове на съседни села бяха гости на празненството.

Най-дългото село – Градево също имаше празник навръх Илинден. Стотици се събираха на обща трапеза на поляната край църквата „Св. Илия” в центъра на селото. От най-малки до много възрастни дойдоха в селото, за да празнуват заедно в родното място.

Раздаде се курбан. 

Какво е да празнуваш Илинден на едно от най-интересните и духовно заредени места в община Симитли? Това е местността Присадна на село Брежани. Там върху масивна скала се вижда ликът на свети Илия.

В подножието на местността има и малко аязмо с лековита вода. Няколко казана курбан освети свещеник. 

Местните хора разказват, че на мястото на параклиса е имало голяма църква, а на скалните масиви наоколо се появяват ликове на светци.

Дълги трапези, разположени в живописното място, бяха опънати и наредени за всички жители и гости, дошли от цялата община.

 

КОМЕНТАРИ

БАН14:06 - 21.07.2019
И хиляди свещи да запалят , и 100 параклиса да построят и да се снимат , нищо не може да изкупи греховете , които са направени от някои хора по снимките. Заграбиха всичко в общината - лакоми и бандити.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK