Дневник: Каталуня разследва дали Борисов е свързан с пране на пари

Снимка: Статията е водещото заглавие в днешния брой на всекидневника от Барселона.

България е на "първа страница" в испанския печат

Полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията в Мадрид разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона. В документи на полицията, която тук се нарича Mossos d'Esquadra, се казвало, че разполагат с факти, които изглеждали доста убедителни и че "биха насочили към съществуването на престъпна организация".

Това пише барселонското издание "Периодико" под заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно."

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че дамата участват в две компании, регистрирани в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от "физически лица, които не живеят в Испания".

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката. По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Вилата и луксозното порше

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida). В действителност става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ ("България Обединена с Една Цел) и това се разбира от друга статия от днешния брой, в която "Пеиодико" разговаря с лидера Георги Георгиев.

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер.

Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с "частна охрана и модерна система за наблюдение". Разследването установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L.

"Между януари и юни 2013 г. Йовчева е единственият ръководител на тази компания с капитал от 3000 евро. След това на този пост е баща ѝ Георги Йовчев, който добавил още 3006 евро. Проверка показала наличието и на втора компания - EMA BGS SL, собственик на магазин за луксозно облекло на (прочутата търговск а улица) Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 милиона евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и бадаща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата."

Освен докато е наблюдавала имота и магазина, полицията е снимала Йовчева да шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL. Антикорупционната прокуратура оценява автомобила на поне 70 000 евро и посочва, че той е купен със заем от банка в Барселона. Полицията обръщала внимание на това, че такъв разход не се връзва със загубите от магазина и че компанията е почти фалирала.

Как се появява името на Борисов

"Периодико" допълва, че бащата се е оттеглил от фирмата и има адресна регистрация в тази вила заедно със съпругата и внучката си, родена през 2012 г. "Полицията подчертава в докладите си, че единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител."

Изданието посочва още, че за интимна връзка на Борисов с Йовчева се говори в България от години и премиерът е отрекъл за има такава. След като научихме за разследването в Барселона, изпратихме на 13 февруари запитване до кабинета на българския премиер, но още няма никакъв отговор, казват авторите.

Според тях каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват дали той би могъл да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании и са установили, че той не разполага с такива средства. След година разследване полицията стига до извода, че инвестициите са за над 5 милиона евро, преминали са през двете компании и че Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, казва още "Периодико". В документите на антикорупционната прокуратура се споменава, че в сигнала от България се е казвало, че парите "може да са свързани с недекларирани средства на високопоставени лица в правителството на България".

На базата на събраните материали полицията на Каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и друг и банкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

"Руската връзка" и още двама българи

В статия, съпровождаща основната публикация на "Периодико", се в разследването на "схема за пране на париу идваща от България" полицията и антикорупционната прокуратура били отведени до руския гражданин Александър Чавцев. Той бил вписан като партньор с мажоритарен дял в Numin Invest SL.

В сигнала, изпратен от българската организация, Чавцев бил описан като директор в "Лукойл" в България. "Той е много близък сътрудник на Валентин Златев, който ръководеше "Лукойл България". Златев и премиерът Борисов отдавна са приятели", казва за каталунското издание Георги Георгиев от БОЕЦ. Според него "Чавцев е използван като посредник за купуването на къщата в Барселона. Той е преуспеващ бизнесмен и може да си я позволи. Има доказателства, че той не я използва".

Отделът за борба с прането на пари към полицията вече било потвърдило руска връзка с компанията зад къщата, в която живее бившият модел от България. "През 2015 г. Чавцев и съпругата му влизат в Numin Invest като стават мажоритарни собственици срещу 1.450 млн. евро. Георги Станков Йовчев, бащата на Йовчева, става миноритарен партньор с 3006 евро. Това кара полицията да заключи, че става дума за компания без реална дейност, създадена за "репатриране на средства към трети страни". (бел.ред. - използван е изразът sociedad patrimonial, т.е. термин, най-близко до който е българското АДСИЦ - Дружеството със специална инвестиционна цел - задължено е да инвестира паричните средства в недвижими имоти или във вземания (секюритизация на недвижими имоти и вземания)

Каталунската полиция е открила инвестиции, които не се съдържат в сигнала от БОЕЦ, твърди още "Периодико". Освен това агентите, наблюдавали вилата и движението на Йовчева, докладват, че тя отивала до бутика в късната утрин, но никога не е обслужвала клиенти, а се занимавала с "мениджмънт и контрол" на работещите там 7 души.

Двамата журналисти добавят още деве имена в публикацията - на бизнесмена Йордан Христов и съпругата му. Те са описани като "появили се" в кипърската офшорна компания Palms Enterprises, станала партньор на баща и дъщеря Йовчеви в EMA BGS S.L. (собственикът на бутика) с влагането на 1.750 млн евро.

Каталунската полиция казва, че "не може да се проследи произходът" на общо 2.3 млн. евро, вложени в магазина в Барселона.

Цитирано от www.dnevnik.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK