Арестуваха 3-ма - "мулета", в международна организирана престъпна група

Снимка: МВР

Сред пострадалите има множество компании на територията на САЩ и на ЕС

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, съвместно с техни колеги от шестнадесет държави по света, участваха в операцията, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол. Те подпомогнаха активно разследването чрез обмен на информация и претърсвания на три адреса на територията на област Варна, коментира ст. комисар Владимир Димитров, началник на отдела. Иззето е оборудване за добиване на криптовалута, с която групата се е разплащала към свои клиенти.

Разпитани са три лица, изпълнявали ролята на финансови мулета в престъпната схема, набирани от територията на област Варна. На тези финансови мулета им е заплащано, за да закупят къща на територията на областта и там участниците, членовете и ядрото на организираната престъпна група, са инсталирали устройства за копаене на биткойн-валути, с които биткойн-валути вече се разплащат с техните клиенти – хакерите. Набирането ставало на приятелска основа с обещанието да пътуват и работят във Великобритания.

Независимо, че не знаели английски език, те подписвали предлаганите им документи. След няколкоседмичен престой в Лондон, под претекст, че не може да им бъде осигурена работа, бивали връщани в страната ни. Същото се случвало и на територията на Португалия. В действителност  те бивали  наети от престъпната група, за да отворят банкови сметки на територията на ЕС. Някои от тях са разбирали целта на наемането, но приемали нарежданията, защото се нуждаели от средства, коментира още комисар Димитров.

Установено е, че отделно от българската връзка в тази операция, чужди граждани са пътували най – вече на територията на Португалия, където с фалшиви полски и български документи са откривали сметки. През тези сметки са преминали милиони евро от жертви на различни видове компютърни и компютърно свързани престъпления.

Дейността на групата за пране на пари е рекламирана на едни от най-известните хакерски форуми, където участието е платено и със специална покана. Там потребителят  QQAAZZ е имал специален рейтинг и всички са вярвали на добрите услуги, които предоставя по изпиране на финансови средства.

Ядрото на тази група е било основно на територията на Великобритания. Сред пострадалите има множество компании на територията на САЩ и на ЕС.

Според събраните до момента данни неутрализираната международна организирана престъпна група  QQAAZZ е действала от 4-5 години.  Става въпрос  за заразени компютри от мрежи , от които неправомерно са се нареждали средства към изградената финансова система на групата. От престъпната дейност са били „изпрани“ милиони евро на жертви от Америка и Европа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK