Осъдиха Община Кюстендил за извършване на непоискани дейности

Снимки: Infomreja.bg

Върховният касационен съд постанови Община Кюстендил да плати 290 хил. лева за извършени възстановително-укрепителни дейности от фирма, както и около 170 хил. лева лихви и 20 хил. лева разноски по съдебно дело. 

Това обяви пред медии кметът Петър Паунов. Решението е за неоснователно обогатяване на общината. По думите на кмета за пръв път орган на публична власт е осъден да заплаща суми, без да е възлагал каквито и да е било дейности, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното извършване.

Той припомни, че съдебният спор е заради щетите от  наводнението през ноември 2009 год., когато река Бистрица излезе от коритото  си, и събори три моста. Поражения имаше и по поречието на река Елешница в района на село Сажденик.

Тогава посочена от тогавашния областен управител Любомир Анчев фирма извършила дейности, без да са поръчани и възложени от общината. Тъй като откъснатият от реката път е общински през 2012 година срещу Община Кюстендил е заведено дело пред кюстендилски окръжен съд. На последна инстанция съставът осъжда на основание чл. 59 от Закона за задълженията и договорите Общината да заплати въпросната сума.

„Надявам се, че няма да бъдем принудени да изпълним това съдебно решение защото е изключителна несправедливост. Искрено се надявам също така, че ищците ще спрат до тук. Няма как да не бъдем притеснени, тъй като Общината е осъдена за нещо, за което не е възлагала, не е приемала и не е била информирана.

Никъде не фигурира мой подпис.“, каза през медии Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил. По думите му са взети необходимите мерки, за да бъдат уведомени всички компетентни институции. 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK