Трима арестувани по време на среща на Слави Бинев с благоевградчани

снимка: infomreja.bg, снимките долу: ГОРД

Масирана полицейска проверка е била извършена по време на среща на председателя на ГОРД Слави Бинев и националното ръководство на организацията с граждани на Благоевград, съобщиха от движението. 

Мястото на срещата е било в заведение в квартал "Еленово", където от 14 часа евродепутатът и активисти на ГОРД имали среща с граждани. Районът бил заобиколен от пет полицейски автомобила и голям брой въоръжени служители на МВР. Униформените нахлули в заведението и поискали на посетителите документи за проверка.

Тъй като трима младежи, които дошли за среща с евродепутата, не носели у себе си документи за самоличност, били задържани за часове във Второ РУП - Благоевград. Наложена им е и глоба от по 50 лева.

"Обезпечаването на така наречената рутинна проверка беше такова, сякаш става дума за тежко криминално престъпление, което се извършва в момента, а не за гражданска проява на свободни българи. Станахме очевидци, че понятието милиционерска държава не е абстракция, а реалност", оплакаха се от ГОРД.

От Областната дирекция на МВР отрекоха да е имало полицейска акция във въпросното заведение. Засилено полицейско присъствие имало в целия град заради многото мероприятия през днешния ден.

Политическото ръководство на ГОРД твърдо заявява, че няма да се огъне пред полицейския произвол и натиск над правото на хората да се самоопределят. "Този акт представлява грубо нарушение на Европейската харта за правата на човека и гражданските свободи гарантирани от Българската Конституция. От трибуната на Европейския парламент в качеството си на Евродепутат Слави Бинев ще алармира всички европейски институции, че България се превръща в тоталитарна държава и че управляващите погазват грубо принципите на демокрацията", подчертаха още от ръководството на обединението.

Активисти на Гражданското обединение за реална демокрация започнаха обиколката си в страната от Петрич. На срещата в южния град Слави Бинев разкри, че стартът е даден именно в Петрич заради неговия приятел - архонт Иван Кочев-Чомбе. 

Иван Кочев, който е сред съучредителите на движението, бе днес и в областния център. В Благоевград бе представен и общинският координатор на ГОРД - Димитър Лалов.

Обиколката на ГОРД ще продължи утре в Гоце Делчев, където се очаква съучредителите и членовете на обединението да се срещнат с представили на гражданите и бизнеса в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK