Първан Симеонов: Приключи най-яркият етап от съществуването на ИТН

Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" основен конкурент на БСП и ДБ

Най-яркият етап от съществуването на ИТН е приключил, заяви в ефира на БНР социологът Първан Симеонов.

„Те вероятно ще запазят позиции, но падането може да е свободно, защото нямат твърда основа, нямат структури. Хората могат да се влюбят в други. Не ми се вижда, че Слави Трифонов, Кирил Петков, Асен Василев са явление от онзи мащаб на Сакскобургготски и Борисов“, коментира той.

По думите му ГЕРБ са се оказали самотни на първото място.

„На сметката на Слави Трифонов се записа невъзможността да съставят правителство. ГЕРБ не расте, конкуренцията му е спаднала. При ГЕРБ ще има ефект на махалото. Няма да са малко онези, които ще обърнат погледа си пак към тази партия”, каза още социологът.

Първан Симеонов е на мнение, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев е основен конкурент на БСП и „Демократична България“.

„Тук има два подхода. Старомодният на БСП, които казват „те ни цепят“. Другият е на ДБ, които казват, че те са техни потенциални партньори. ДБ са осъзнали един от най-важните уроци на съвремието ни - бъдещето в политиката е в мрежите, а не в монолитните и йерархизирани структури. Може би ДБ силно ще пострада от появата на Кирил Петков и Асен Василев“, коментира той.

"Огромната грешка на протестните партии е, че надцениха революционните желания на българите. А се оказа, че българите дават сложен ребус, който трябва да се решава с диалог“, каза Симеонов.

Според него президентът Румен Радев в момента е създал своя политическа мрежа и целият политически процес се завърта около него.

Симеонов коментира и настроението на българите спрямо ваксинирането.

"Обществото в България се разделя на хора, които имат отношение към ваксините, и на хора, които нямат такова. Не са малко хората у нас, които имат имунитет, и то от преболедуване. Около 2,5 млн. българи са прекарали вируса. Има 1,3 млн. завършили цикъла на ваксинация. Това означава, че имунитетът у нас не е малък. Групата, която казва, че няма да се ваксинира, включва млади хора и хора от по-маргинализирани слоеве, тоест онази част от обществото, която поради социална предразположеност не може да развие култура на превенция“, коментира социологът.

По думите му социалната структура на обществото обуславя проблема – много голяма разслоеност, много голяма маргинализация, а това обикновено води до безпросветност.

„Последицата е ниското доверие във властта. Но това е последица от начина, по който живеем. Когато се живее в общество на бедност, това поражда постоянно ръмжене към системата. Когато тази система ти каже да се ваксинираш, ти ѝ казваш да си гледа работата... Колкото повече казваме на обществото, че е тъпо, толкова повече се влошава проблемът“, заключи Симеонов. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK