Тридневни тържества за 100-годишнината на храма "Св. Троица" в Добри лаки

снимка: Община Струмяни

Тридневни тържества организира Сдружение „Св. Троица” в с. Добри лаки по случай 100-годишнината от построяването на едноименния храм в селото.

Празненствата и земляческата среща-събор ще се проведат на 22, 23 и 24 юни в Добри лаки, община Струмяни.

"Добри лаки е погранично село в южните склонове на Малешевията - една древна земя в югоизточния ъгъл на Европа, по която са отеквали стъпките на пресветите братя Кирил и Методий и техните ученици по време на Брегалнишката им мисия през 9 век. Една земя, погалена от упойващия планински въздух, с дъх на мащерка и риган, изгубена в безкрая на небесната утринна синевина. Една земя, разпъвана от граници през пепелищата на вековете, но съхранила спомена за своите над 400 доброволци, съсредоточили се в селото от целия регион по време на Кресненско-Разложкото въстание. Една земя, чиито рожби със самочувствието на равноправни с другите народи в цивилизована Европа подписват през 1878 г. съхраняваната и в момента в кралските архиви на Великобритания Петиция  на българските бежанци от Македония до Генералния консул на Великобритания в София с молба да бъдат освободени от турско робство", пишат в отворено писмо до медиите от сдружението.

Честването на 100-годишнината на църквата "Св. Троица" ще се проведе под патронажа на кмета на община Струмяни Емил Илиев.

Началото ще бъде поставено на 22 юни от 21 часа с прожекция на филма за Добри лаки "На пробуждане", а по-късно същата вечер ще има концертна програма и заря.

На 23 юни в храма ще бъде отслужена тържествена света литургия по случай храмовия празник, след което ще бъде раздаден курбан за здраве. Същият ден ще бъде открита и фотоизложба "От старите ленти - лицата на Добри лаки".

В концерта, който ще започне от 12,30 часа, ще вземат участие Георги Гоцев и синът му Иван Гоцев, Женска и детска група от село Старчево, Духов оркестър от Сандански, Мъжка фолклорна група "Веселяците" от Благоевград, Мажоретен състав при училището в Струмяни и други състави и изпълнители.

От 17 часа пък са предвидени народни борби.

Заключителната част на празника ще бъде на 24 юни отново с водосвет и курбан.

 

 

снимка: Община Струмяни
снимка: Община Струмяни
снимка: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK