Тридневни тържества в Илинденци по случай 110 години от Илинден

снимки: Община Струмяни

Мариана Манолева, документална фотоизложба на Регионалния исторически музей – Благоевград, пехливански борби и с хора на три и четири ката , които обгърнаха празничния площад, илинденчани  се присъединиха към тържествата в България

На 2,3 и 4 август село Илинденци в община Струмяни посрещна хиляди гости, за да отпразнува традиционния събор, посветен на Илинденско-Преображенското въстание. Празниците започнаха в петък вечерта с народен оркестър, продължиха в събота - на площада, където жителите и гостите разгледаха изложбата на Регионалния исторически музей –Благоевград, посветена на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, поднесоха венци в памет на загиналите и с концерт-спектакъл ознаменуваха събитията.

„Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода", каза в словото си кметът на община Струмяни Емил Илиев и допълни: "Само ден ни дели от 110-годишнината на едно от великите избухвания на народния гняв – Илинденско-Преображенското въстание, чието име  Илинденци приехте и носите достойно повече от 50 години. И всяка година заедно отдаваме почит на трагичния героизъм на предците, припомняме идеалите за свободата на България. Затова съборът на Илинденци не е обикновен. Той носи и пренася славата на илинденци и преображенци. И пониква от поколение на поколение зрънца родолюбие и гордост, че сме част от един народ с героична история и непоколебима смелост”.

Приветствие към жителите и гостите на Илинденци направи и кметът на селото Бойко Ибришимов, който благодари на хората за съпричастността в решаването на проблемите на селото. С рецитал за героичното въстание, изпълнен от самодейци, се припомниха идеалите за свободата, като естествено програмата продължи с песни и танци. Самодейният ансамбъл „Мрамор” грееше в новите си костюми, изработени със съдействието на кмета на общината, а Мариана Манолева провокира да се хванат на хорото, което продължи до късните часове - с кулминация – празнични илюминации.

В неделния ден в градинката на кметството традиционно млади мъже премериха сили в пехливански битки. Най-силните спечелиха парични награди. Финалът на тържествата приключи в късните часове на 4 август с народни хора.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

chestit praznik18:44 - 04.08.2013
Честит празник!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK