Радев посети военния мемориал в Ново село, отдаде почит на загиналите български войници

Снимки: Прессекретариат на президента

„Наш синовен дълг е да пазим паметта на всички, които не се завърнаха от бойното поле. На тях дължим признание и преклонение“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в тържествена възпоменателна церемония на Българското военно гробище “Ново село” в Република Македония.

След като приветства участниците във военния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия в София, президентът посети Военния мемориал в Ново село в Република Македония. Румен Радев поднесе венец в памет на загиналите български воини през Първата световна война.

“На това място са събрани костите на 71 български войници. Не само тук, но и още на стотици подобни места лежат синовете на България, които загинаха във войните за освобождение и национално обединение”, заяви държавният глава.

“Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга, да почитат заедно своите мъртви, изпращайки послания за помирение и единство”, каза Румен Радев  и отбеляза радостта си, че този цивилизован дух на единство и помирение намира все повече място и на Балканите.

“В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България ставаха жертва на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята, поругавани”, отбеляза президентът.

По думите му днес времената са други благодарение на активните действия за сближаване и засилване на взаимодействието между двете държави и широкото одобрение на тези действия от страна на гражданите от двете страни на границата.

“Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове”, заяви Румен Радев и потвърди отново готовността на българската страна да оказва всестранна материална и експертна подкрепа в този процес, в духа на споделяните от двете страни европейски ценности.

На церемонията на Военния мемориал се включиха официални лица, евродепутати, духовници, гвардейският представителен духов оркестър, духовият оркестър при НМУ „Любомир Пипков“, граждани и гости.

Заупокойна молитва за загиналите воини беше отслужена от Скопския архиепископ Стефан и Струмишкия митрополит Наум.

 „Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор“.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди да отпътува за Република Македония. Румен Радев беше категоричен, че пример за този нов дух в отношенията между двете ни държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци“, посочи президентът Радев, попитан дали празничният ден ще помогне да бъде намерена точката за съгласие по историята на двете държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK