Три варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

Снимка: МС

Първият вариант е подаване на оставка на правителството

Три варианта за излизане от ситуацията с антиправителствените протести са били обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов с ключови министри от кабинета "Борисов-3" и кмета на Варна Иван Портних, съобщи БНР, позовавайки се на източници от ръководството на ГЕРБ.

Първият вариант е подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Според мнозинството от присъстващите този вариант е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица. Тогава депутатите от мнозинството може да гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера, без да уточняват кой от вицепремиерите. При третия вариант има риск ситуацията да остане нестабилна.

По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии - ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK