Четирима мъже от Беласица са обвиняеми за превеждане на мигранти от Гърция

Снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу четирима участници в незаконно превеждане на чужденци през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта.

Обвиняемите В.И. (на 38 години), Ц.Ф. (на 46 години), Д.Н. (на 49 години) и Л.К. (на 21 години) се познавали помежду си.

На 07.06.2018 г. четиримата се събрали в дома на Д.Н. в с. Беласица, община Петрич, като стопанинът предложил на В.И. да превози трима чужденци от гр. Солун до София. За извършване на тази „услуга“ обещал да плати 150-200 евро и да опрости дължими от И. пари в размер на 500 лева. Били уговорени подробностите, като пътуването до Гърция и обратно трябвало да се осъществи с лек автомобил марка „Ауди 80“.

На следващия ден обвиняемите В.И. и Л.К. пристигнали в гр. Солун, където получили по-нататъшни указания. В близост до хотел „Олимп“, в автомобила им били качени трима граждани на Ирак, след което всички заедно потеглили към България.

Преди ГКПП – Промахон/ Кулата се отбили и продължили към подножието на планината, като повече от час пътували по черен път. До малка къщичка в планината на територията на Гърция ги чакал Ц.Ф. Обвиняемите В. И. и Ц.Ф. с тримата мигранти тръгнали пеш през планината, а Л.К. се върнал обратно, шофирайки лекия автомобил, за да премине през граничния пункт.

След около петчасов преход, в ранните часове на 09.06.2018 г., петимата стигнали билото на планина Беласица и преминали българската граница. При спускането по склоновете били посрещнати от обвиняемия Д.Н., който шофирал лек автомобил „Ленд Роувър“ и бил с маска на лицето. С това МПС всички заедно стигнали до изоставени черешови градини.

Междувременно обвиняемият Л.К. стигнал с управлявания от него лек автомобил „Ауди 80“ до ГКПП – Кулата. На извършващия проверка полицейски служител му направило впечатление спуканата гума, липсващата предна броня и калта, както по колата, така и по обувките и дрехите на водача. Същият давал неясни и противоречиви отговори на въпросите. В крайна сметка обяснил, че заедно с други лица участва в транспортирането на трима нелегални мигранти от гр. Солун, Р Гърция до Р България.

В резултат на действията, предприети от полицейските служители, четиримата обвиняеми, както и незаконно преминалите границата на страната чужди граждани, били задържани. По случая е било образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Петрич.

Обвиняемият В.И. е осъждан четиридесет и три пъти, многократно е изтърпявал наказания „лишаване от свобода“. Обвиняемият Ц.Ф., към м. юни 2018 г., е осъждан седем пъти за извършени престъпления от общ характер.

Предстои делото срещу четиримата обвиняеми да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK