Спокойна обстановка на границата ни с Гърция при Кулата

Снимка: Infomreja.bg

Спокойна обстановка на границата ни с Гърция при Кулата.

Към момента няма данни за напрежение от страна на гръцките фермери.

Въпреки това са взети мерки от страна на властите и гръцката полиция прегради пътя към ГКПП „Кулата” при Серес, съобщава бТВ.

Според първоначалната информация и намерения на фермерите, те искаха да затворят пункта, събирайки се край Сидерокастро, но към момента няма действия от тяхна страна.

Всяка година с изключение на 2018 фермерите излизат на протест с различни искания, този път те са свързани със споразумението за името на Македония.

Напрежението, за разлика от другите години, е породено от споразумението между Гърция и Македония за признаване на новото име на югозападната ни съседка.

Ако Гърция ратифицира споразумението, пише АФП, Македония се очаква скоро да бъде приета в НАТО.

Тогава всички погледи ще се насочат към Брюксел, който миналата година заяви, че преговорите за присъединяване на ЕС към Македония ще започнат през юни 2019 година.

Правителството в Скопие под социалдемократа Зоран Заев многократно е подчертавало перспективата за бъдещо членство в ЕС в усилията си да убеди гражданите в номенклатурата.

Има обаче усещане за намален интерес към разширяването между някои държави-членки, особено Франция, където президентът Емануел Макрон призова за нови кандидатури да бъдат разглеждани "с голяма грижа и строгост".

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK