Три столични квартала излизат на пореден протест във вторник

Снимка: Уикипедия

На 19.12 (вторник) от 19:00 часа ще се проведе троен паралелен протест "Заедно срещу лошия въздух!" на столичните квартали "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел". З

Протестът ще се проведе паралелно на три места в София – кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Монтевидео" и на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Вардар".

При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали. Праховите частици са само видимата за момента част от проблема (благодарение на доброволно поставени от хората измервателни станции), но още по-голям проблем са останалите токсични вещества, за измерването, на които настояваме да се постави официална измервателна станция в района, както и информационни табла в трите квартала, които да информират хората за опасния въздух, който дишат. Настояваме и за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между столичен инспекторат, МОСВ, МВР, МЗ. В тази връзка настояваме лично премиера като отговорен за тази координация да се ангажира с решаването на проблема. Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца!, обявиха от Инициативния комитет.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK