Три станаха жертвите на коронавируса в Италия, заразени са над 130

Източник: EPA/БГНЕС

МВнР: Пътувайте до Италия и Китай само в краен случай!

Tрима починали и повече от 100 заразени от коронавируса в Италия. Рим налага безпрецедентни мерки. За да бъде овладяно най-голямото огнище в Европа, на редица градове в северната част на страната, в района на Милано, беше наложена пълна блокада.

Премиерът Джузепе Конте обяви извънреден план за справяне с болестта.

В областите под блокада е забранено влизането и напускането на районите под карантина. Всички училища са затворени, спортните събития са отменени.  Премиерът Джузепе Конте обяви спешен извънреден план, информира NOVA.

“В момента няма предпоставки да поискаме замразяване на Шенгенското споразумение и да спрем свободното движение на хора”, коментира премиерът Джузепе Конте.

Въпреки това беше обявено, че при необходимост полицията и въоръжените сили ще използват всичките си правомощия.

На около 50 хиляди души в няколко града беше наредено да не напускат домовете си. А жителите им се наредиха на огромни опашки пред местните супермаркети, за да се запасят с продукти от първа необходимост. Магазините обаче останаха затворени, а полицаи обясняваха, че те ще започнат да приемат клиенти едва когато бъдат взети мерки за безопасност за персонала.

„Блокадата е добър начин да се спре разпространението на вируса. Всъщност всичко вече е затворено. Всички болници и обществени места са затворени”, сподели  Пиеро, жител на Казалпустерленго.

Заради заразата с коронавирус, беше прекратен карнавалът във Венеция. Известният дизайнер Джорджо Армани пък обяви, че представянето на новата му колекция в Милано ще се проведе без публика.

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от Министерството на външните работи.

От МВнР препоръчват на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на  коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия.

В посолството ни в Рим и в Генералното ни консулство в Милано не са получавани сигнали за заболели българи или сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на Генералното ни консулство в Милано са постъпили две обаждания от наши сънародници с молба за препоръки.

По информация на италианските власти броят на заразените в Италия от новия коронавирус към момента е 132 души като 26 от тях са на интензивно лечение. Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент нямаше признаци на зараза като град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, Ломбардия). Има нови случаи и в Торино.

Не е обявено извънредно положение, но постоянно се въвеждат нови ограничаващи заразата мерки. Преустановено е спирането на влаковете в градовете „под карантина“, където са регистрирани случаи на заразени хора -  малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. Забранено е напускането или посещението на външни лица в тези населени места.

По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, в област Венето -  2312, в област Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 български граждани, а в община Лоди - 313 българи.

Посолството ни в Рим и ГК Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с:

- посолството ни в Рим на телефони  +39 06 322 46 40; +39 06 322 46 43. Телефони на посолството в извънработно време: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43.

- Генерално консулство в Милано: +39 02 849 429 02. Телефон на генералното консулство в извънработно време: +39 33 37 826 043.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5