Съдят надзиратели от Бургаския затвор за причинена смърт по непредпазливост

Снимка: Infomreja.bg

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Районен съд - Бургас, обвинителен акт срещу С.К. и А.М.- надзиратели в Затвора, за причинена по непредпазливост смърт на лишен от свобода - престъпление по чл.122 ал.1 от НК.

С.К. и А.М. са предадени на съда за това, че на 25.03.2017г., за времето от 07.00ч. до 07.30ч., в гр.Бургас, като надзиратели в Затвора-Бургас, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на лишен от свобода, настанен в наказателна килия във II-ра зона с повишена сигурност в Затвора Бургас.

Сутринта на 25.03.2017г. възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Г.Г., при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий.

При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия

Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Г.Г.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни С.К. и А.М. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK