Остава в ареста рецидивист, извършил грабеж на възрастна жена в с. Долна Малина

Снимка: Infomreja.bg

В продължение на три часа извършителят оказвал психически тормоз

По искане на Окръжна прокуратура – София, съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.Н. (на 30 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

През нощта на 28.05.2020 г., в с. Долна Малина, Софийска област, осемдесет и шест годишната П.Т. била нападната в жилището си. В продължение на три часа – от 00:30 ч. до 3:30 ч., извършителят на престъпното деяние оказвал психически тормоз върху трудноподвижната и напълно безпомощна жена. Отправял й заплахи, че „й се пише лошо, ако не му даде парите“, силно я стискал с ръце, блъскал я. Чрез употреба на сила отнел от беззащитната пенсионерка парична сума в размер на около 3500 лева и мобилен апарат „Nokia“.

В резултат на действия по разследване на престъплението е бил установен и задържан мъжът, извършил грабежа – К.Н. от с. Петково. От направена справка е видно, че той е осъждан три пъти за тежки умишлени престъпления. Последното му наложено наказание от четири години „лишаване от свобода“ е изтърпял преди шест месеца, след което бил освободен.

Тридесетгодишният мъж е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него тежко престъпление, при условията на опасен рецидив. Предвид високата степен на обществена опасност на дееца, както и на деянието, прокурор в Софийска окръжна прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Събраните доказателства сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Същото е било уважено от съда.

За престъпление по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1 Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK