Три книги представиха във Военния клуб в Благоевград

Снимка: Военен клуб - Благоевград

В голямата зала на Военен клуб-Благоевград, се проведе лектория "Македония", организирана от Филиала на Македонския научен институт (МНИ) - Благоевград, и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва "Борис Дрангов" – Благоевград (СОСЗР).

Пред благоевградската общественост се представиха книгите: "Полковник Борис Дрангов – живот и дела" с автор професор д.и.н. Тодор Петров, “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)” от д-р Снежана Радоева и "Четническата акция на Македонския комитет 1895" с автор проф. Светлозар Елдъров.

На събитието присъстваха членове на МНИ - Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград СОСЗР, Военно окръжие, представители на Регионален исторически музей - Благоевград, Държавен архив - Благоевград, читалище „Никола Йонков Вапцаров”, ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, както и много граждани. Книгата „Полковник Борис Дрангов – живот и дела" е посветена на 140 години от рождението на видния български военен деец полковник Дрангов (3 март 1872 – 26 май 1917 г.).

Неин автор е професор д.и.н. Тодор Петров от Военна академия “Георги Стойков Раковски”, преподавател и изследовател на българската военна история, на националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи.

Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността на Борис Дрангов. То представя неговия образ, превъплътен като ученолюбив юнкер, любим преподавател, верен съратник и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството.

Книгата на д-р Снежана Радоева “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)”.  Авторът, д-р Радоева проследява цялостната дейност на известния български революционер, публицист, политик и дипломат.

"Четническата акция на Македонския комитет 1895" с автор проф. Светлозар Елдъров е посветена на три кръгли годишнини от националната история, които се изпълниха през 2015 г. – 120 години от учредяването на Македонския комитет (Върховния Македоно-Одрински комитет) в България, 120 години от Четническата акция в Македония (лятото на 1895 г.) и 120 години от смъртта на Трайко Китанчев, първият председател на комитета и главен организатор на акцията (1 август 1895 г.).

Трите събития са неделими едно от друго и заедно със създаването на ВМОРО през 1893 г. поставят началото на нов етап от борбата за национално освобождение и обединение. Четническата акция е организирана от Македонския комитет с подкрепата и участието на офицери от българската армия в координация с правителството на д-р Константин Стоилов и е лично ръководена от Трайко Китанчев.

Преобладаващото отрицателно отношение на историографията към това събитие, донякъде оправдано от задкулисните политически манипулации и допуснатите на места ексцесии, подминава най-същественото – Четническата акция извежда македонското движение в България на качествено ново равнище, на което освободителната борба за извоюване на политическата автономия вече няма алтернатива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK