Три изстрела проехтяха в небето над Мелник в чест на Тодор Александров

Снимки: ВМРО

ВМРО отбеляза 92 години от смъртта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. На гроба му над мелнишкото село Сугарево, до параклиса „Св. Илия“ в Пирин планина, се събраха над 500 души от цялата страна, както и над 50 гости от Република Македония. 

Три изстрела проехтяха в небето в чест на България, ВМРО и Тодор Александров, наричан некоронования крал на българите в Македония.

Лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки лично поздравиха 30-те новоприети млади членове на организацията, които се заклеха над револвер, кама и кръст.

Свещеник отслужи заупокойна литургия на гроба на легендарния водач на червено-черната организация.

Да почетат паметта на Тодор Александров дойдоха и правнучките му Мария и Ирина.

В края на словото си за делото на Александров лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира и бежанската опасност, която дебне България.

По думите му министър-председателят все още не е разбрал, че нито в Турция ще намери съчувствие, нито в Брюксел. Ако ние не се организираме сами да си защитим интересите, няма кой да го направи, увери той.

Според него страната ни има достатъчно полиция и армия и трябва много ясно и категорично да заявим на бюрократите в Брюксел, че ще разположим нашите сили за сигурност по границата и няма да допуснем преминаване на нелегални имигранти.

Това, което се случи миналата година на гръцко-македонската граница - тълпи млади мъже, които твърдят,че са бежанци, но не воюват за своята страна, а бягат в Европа, нападат границите и разкъсват загражденията, у нас няма как да допуснем, подчерта лидерът на ВМРО.

Той разкритикува българските политици за това, че са свикнали постоянно да информират началниците си в Европа за всичко. По думите му няма нужда българският премиер да пита началниците си в Брюксел кое е по-добре за България.

Каракачанов призна, че все пак Борисов е прав да иска подкрепа от Брюксел, но го посъветва да иска жива сила и техника за охрана на българската граница, защото само така можем да спрем тълпите нелегални имигранти, които Ердоган използва, за да притиска Европа, заключи лидерът на ВМРО.


Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в Ново село – махала на град Щип. Като ученик влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има директорът на Скопската гимназия Христо Матов. Известно време Тодор Александров е учител в поробените територии. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима дейно участие във възстановяването на Организацията.

Преди обявяването на Балканската война ръководи извършването на серия атентати в Солун и околностите му.  След войната Стариокакто е наричан Тодор Александровзаедно с Александър Протогеров се заематда възобновят работата на Организациятано през 1919 г. са арестувани. След бягството си минават в нелегалност и заемат водеща роля в делата на ВМРО.

До 1922 г. Организацията успява да се справи с ширещото се разбойничество в Пиринска Македония, което е в разцвет в този дял на Македония след войната. Освен, че четниците вече имат униформа, изграждат се околийски и окръжни ръководства, има пунктови началници, районни чети и милиция.

ВМРО се превръща в „държава в държавата“.

На 31 август 1924 г. в Пирин планина над село Сугарево е убит Тодор Александров заедно с охранителя му Панзо Зафиров. Дейци на Организацията решават да ги погребат до параклиса „Св. Илия“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK