Три дни селото на Майстора привлече стотици българи, сърби и македонци на една обща „Балканска черга“ (СНИМКИ)

Снимки: Борислав Крумов

В рамките на три дни селото на Майстора - Шишковци, привлече стотици участници и гости от България, Сърбия и Македония на превърналия се вече в традиция Международен фестивал „Балканска черга“.

За 5-а поредна година кметът на селото Климент Терзийски и председателят на сдружение „Роден край“ Борислав Крумов се погрижиха за перфектната организация на празника.

Тази година фестивалът се превърна в истинска атракция, в която се включиха занаятчии от страната и Сърбия. Общо 60 бяха участниците, сред които грънчари и дърворезбари. Бяха представени и характерни плетива от района на сръбския град Сурдулица и какво ли още не. Както обещаха организаторите, още в първия ден на „Балканска черга“ в центъра на селото беше поставен античен стан, на който се обучаваха десетки деца.

Изключителен интерес предизвика и направата на различни автентични съдове от глина, а на всички участници бяха предоставени общо 100 кг материали. В традиционния тридневен фест се представиха много фолклорни състави от страната и Сърбия, а сред специалните гости бяха Ирина Паскалева и Оркестър „Уникат“. По традиция и тази година в центъра на селото беше поставен казан за печене на ракия, от който още по обяд потече черешовица.

Десетки бяха и мераклиите да се включат в традиционните борби, като ливадата в центъра на Шишковци се превърна в тепих. Сред участниците имаше и съвсем малки деца, които също получиха символични награди. Победител обаче стана един от шампионите на Шишковци – Мартин Владимиров. Неговата голяма награда беше яре, подсигурено от организаторите. В класирането втори остана Михаил Михайлов, а трети - Денис Николов. В борбите се включиха и четири момичета, като победителка стана Деница Бойкова.

И този път „Балканска черга“ беше съпътствана от още много други състезания и конкурси, сред които най-добра домашна ракия, конкурс за баници и погачи.

„Тази година можем да кажем, че бием рекордите. Имаше страшно много хора и амбицията ни е те да стават все повече. Справихме се с организацията, въпреки че през втория ден се разви страшна буря, която не уплаши всички празнуващи и гости в Шишковци“, казаха организаторите на празника Борислав Крумов и Климент Терзийски.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ВАШИТЕ СНИМКИ"

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK