Три човешки живота са спасени с органите на Василка Стоименова от Кюстендил

Д-р Александър Величков, снимка: infomreja.bg, архив

Василка Стоименова е жената, която е спасила три човешки живота, след като органите й бяха дарени на болни пациенти в столичните клиники Военномедицинска академия и Университетска болница „Лозенец“.

45-годишната кюстендилка е била напълно здрава, без съпътващи заболявания или други оплаквания.

На 16 юни тя изпаднала в безсъзнание и близките й я откарали в кюстендилската многопрофилна болница. Там медиците установили, че Василка е получила мозъчен кръвоизлив и въпреки часовете на борба за живота й, на следващия ден тя изпаднала в мозъчна смърт.

„Благодарение на високата хуманност на майката, бащата и брата на пациентката се стигна до решението за даряване на органите й. В същия ден пристигна специализиран екип от София, който извърши експлантацията", коментира управителят на МБАЛ „Д-р Никола Василев“ д-р Александър Величков.

По негови думи това е първи подобен случай в Кюстендил.

„Разберете, че това е шок за всяко семейство. Те са изгубили близък и въпреки болката вземат това високо хуманно решение да спасят още няколко човешки живота“, допълни д-р Величков.

Погребението на 45-годишната жена ще бъде днес от 13 часа на старите гробища в областния град.

От кюстендилската болница са поели ангажимент към семейството на Василка да съдействат и при необходимост да разчитат денонощно на тях.

Екипът на ИНФОМРЕЖА изказва съболезнования на семейството на Василка!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK