Третокласници от Рила се учат на програмиране с робота Финч

Снимка: Infomreja.bg

Регионална библиотека „Ем Попдимитров“ - Кюстендил, е от малкото библиотеки в страната, които бяха избрани за финансиране по проект „Generation Code“. Проектът включва обучение по програмиране с роботи „Финч“ и е адресиран към деца на възраст 10 - 11 години.

Този проект се реализира от Фондация „Глобални библиотеки – България”, с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България. Целта на Проекта е да подкрепя дейности, чрез които да повишава обществения интерес към новите технологии, да насърчава младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.

В рамките на Проекта бяха получени 5 робота Финч, които ще се използват в обучение по програмиране  в библиотеката на НЧ "Христо Ботев 1898", гр. Рила. Обучител е Георги Тодоров, а в групата за обучение са включени ученици от 3-ти клас на ОУ „Аверкий Попстоянов“ - гр. Рила. Периодът на обучение е до края на м. март и ще завърши с тест, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Една от основните идеи е да се достигне до учениците в по-малките населени места. Забавните срещи с Финч ще дадат възможност на децата не само да се докоснат до света на програмирането, а и да развиват творческото си мислене, да направят своите първи стъпки в дигиталните технологии.

Според последните проучвания, направени в няколко големи кариерни форума, всички топ професии на бъдещето са базирани на новите технологии. Това са професиите, които ще решават сложните предизвикателства, свързани с ограничените ресурси и динамично променящите се потребителски нужди.

За да бъдат новите поколения подготвени за предизвикателствата на бързо променящия се свят трябва да възпитават у себе си ценности и умения, гарантиращи добро професионално и личностно развитие. Но и най-грандиозните проекти започват с малки крачки в желаната посока. Вярваме, че програмирането с роботи Финч е едно от тези умения, обявиха от Регионалната библиотека в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK