Трето обвинение за Бобоков, наложена му е "подписка"

Снимка: БГНЕС

Обвинението е за противозаконно държане на археологически обекти

Окръжна прокуратура – Русе предяви обвинение на Пламен Бобоков по досъдебно производство за противозаконно държане на археологически обекти.

По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пламен Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 09.11.2020 г. Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

На 10.11.2020 г. Пламен Бобокове бил редовно призован да се яви на 23.11.2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30.11.2020 г. 

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

За престъплението, за което Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK