Трети медал за Ивет Горанова от "Петромакс" на Балканското по карате

Ивет Горанова и Русалин Русалинов, вицепрезидент на БНФК, снимки: БНФК

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

15-ото Балканско първенство по карате старша възраст, девойки и младежи, жени и мъже до 21 г. се проведе на 13 и 14 декември 2014 г. в Зала „Арена Армеец”, град София.

В първенството взеха участие близо 900 състезатели от България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора. Каратеките мериха сили в двете дисциплини ката и кумите – отборно и индивидуално.

Официалното откриване на първенството с кратки приветствия към феновете на спорта в публиката и позитивни благопожелания към състезателите направиха съвместно президентът на Световната карате федерация – Антонио Еспинос и президентът на Българската национална федерация по карате /БНФК/ и Балканската карате федерация - Алексей Петров.

Антонио Еспинос проведе поредица от официални срещи по повод включването на карате спорта в Първите европейски игри в Баку 2015 г., организирани от олимпийските комитети на европейските държави.

Призови места от национално първенство, национална купа и международен турнир бяха нужни на каратека да се класира до преборванията и да участва в селекцията на националния ни отбор. От град Плевен класиране и участие в Балканското първенство имаше само от Клуб бойни изкуства „Петромакс”. Осемте лъвчета направиха достойно представяне на школата си по бойни изкуства и техните треньори - сенсей Русалин Русалинов и семпай Ангел Ленков и Десислава Лачовска:

Мария Магдалена Петрова – ученичка в Спортно Училище „Георги Бенковски” град Плевен със спорт карате се класира на 9-о място в категорията си – възрастова група кадети до 47 кг дисциплина кумите индивидуално. Съотборничката й и съученичка Ивет Горанова стана Балкански шампион на кадети в категория до 54 кг.

Ивет игра 1-ва среща с представителка на сръбския национал Теодора Коля и побеждава с 4 на 0 точки. 2-ра среща играе с Босна и Херцеговина – Анджела Солдо – побеждава я с 8 на 0. 3-та среща играе срещу опонент от Македония – Вероника Костовска, надвива я с 2 на 0.

4-тата си среща Ивт, вече леко изморена, играе с туркинята Есра Карабаг и завършват с равен резултат 4 на 4 точки. Наложилото се съдийско решение за край на полуфинала Ивет побеждава с 5 на 0 съдийски флагчета и продължава към финал на категорията, където се среща с национал на Хърватска – Ива Юрсик. Ивет надвива Юрсик с 8 на 0 точки – безапелационна победа – не позволява да й вземат нито една точка.

Виктория Росева, Йоанна Иванова и Станислав Цанов демонстрираха чудесни умения и играха умело по 2 срещи всеки, но не успяха да стигнат до класиране. Габриела Горанова играе една среща с Черна гора, но пада от нарушения. Отбеляза чудесно маваши гери за 3 точки, но не й бе дадено, тъй като бе отбелязано веднага след нарушение от нейна страна.

Тина Теофилова – при жените, също игра 2 срещи с Македония и Хърватска, но не успя да стигне до финали. На 7-мо място се класира в категорията си до 55 кг. Евгени Михайлов при младежите. Възпитаникът на СУ „Г. Бенковски” гр. Плевен игра с опоненти от Македония, Черна гора и Кипър, като 1 точка не му достигна за по-високо класиране при срещата със Кипърския национал Андреас Папндреу.

Българският национален отбор има общо 3 златни медала от Балканското първенство – един на Ивет Горанова от КБИ „Петромакс” Плевен, един на Силвия Вангелова от КК „Аида Нет Вадо Рю” гр. Хасково в категория до 55 кг /до 21 г./ и един на Александра Стублева в категория до 68 кг – КК „Никон” София.

Кумите отборно момчета кадети – се класирахме на 3-то място и отборното кумите момчета младежи – част от отбора бе и Евгени Михайлов от КБИ „Петромакс” се класира на 5-о място. Петър Евтимов от КК „Самурай” – Добрич стана вицешампион на категория до 52 кг, а в същата категория на 3-то място се класира Васил Ривов от град Хасково. В категория до 57 кг бронзов медалист стана национала Валентин Йорданов.  

Награждаването на балканските шампиони и призови медалисти и закриването на 15-ото Балканско първенство направиха г-н Пипер – главен секретар на Балканската карате федерация и президент на Сръбската карате федерация и г-н Русалин Русалинов – вицепрезидент на БНФК и президент на КБИ „Петромакс” – Плевен.

КБИ „Петромакс” са доволни от представянето на лъвчетата си. Гордеят се с представянето на Ивет и шампионската й титла. Каратеките на клуба се готвят за поредното голямо участие - Европейското първенство за старша възраст, девойки и младежи, мъже и жени – февруари 2015 г. в Цюрих, Швейцария.

 

Ивет Горанова и Русалин Русалинов, вицепрезидент на БНФК, снимки: БНФК

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK