Третата в Европа и света Тайбе Юсеин: Рио е най-доброто място да взема злато

Снимка: БФБ

Тайбе Юсеин ликува с трети медал от голямо първенство през 2015-а след среброто си финалния „Голдън Гран При“ в Баку. Във финала на олимпийската категория до 63 кг националката ни отстъпи драматично на Елена Пирожкова (САЩ) с 3:4. Този сезон се оказа много успешен за нея след бронзовите отличия от първите Европейски игри и световното в Лас Вегас, където спечели и олимпийска квота.

Веднага след пристигането си от азербайджанската столица състезателката на „Левски“ се включи без дори ден почивка в лагера на националния отбор на високопланинската база „Белмекен“. По телефона Тайбе даде интервю за сайта на родната федерация.

- Азерската столица е успешна за вас този сезон. През юни спечелихте и бронз от европейските игри. Тогава или сега се чувствахте по-сигурна в себе си.

- Това са две състезания от различен ранг. За игрите бях отлична форма - супер подготвена и жадна за триумф. Докато участието ми сега беше малко неочаквано, защото е с покани, а вече започнах подготовката си за следващия сезон и за най-важното състезание – олимпийските игри.

- Преди финала направихте три убедителни победи. Какво не ви стигна за златото? Да не би умората да си оказа влияние?

- И трите ми двубоя приключиха преди редовното време – един туш и два технически туша. Бях запазила сили, но явно американката ме беше разучила доста добре. Имаше много добра защита и реално по никакъв начин не успях да я разбия. И сега ситуацията е „Ти гониш!“. Аз ще трябва да търся слабото й място.

- Среброто в Баку ви донесе и премия от 5000 долара. За какво ще я похарчите?

- Смятам да си купя нова кола. Но още не съм се спряла на определена марка – нямах време, веднага се качихме на лагер на Белмекен. Но след като слезем, вероятно ще се заема с това.

- Тази година се борите в две различни категории, но и в двете имате медали – 60 и 63 кг. Къде се чуствате по-конфортно?

- При 63-килограмовите. Това е категория, която ми е по мярка. Освен това е и олимпийска, а и вече не свалям много килограми – около 3-4. Вече добре познавам и съперничките си и не се притеснявам от изненади.

- Много промени се направиха в борбата – в правилата, цветовете на тепиха, цялостната атмосфера по време на състезание, сякаш сте на спектакъл. Как се отразява това на вас състезателите?

- Специално аз се чувствам много добре. Правилата също ми допадат. Тези, които са технични правят повече хватки, трупат бързо точки и срещата приключва по-рано. Така имаш време да си починеш за следващата. Но най-важното е, че правилата станаха по-разбираеми за зрителите, залите се пълнят и това няма как да не ни се отрази стимулиращо и на нас.

- На световното в Лас Вегас освен бронзов медал взехте и квота за олимпиадата. Това ще бъде и първото ваше участие на най-престижното спортно събитие...

- Така е. За предишните игри Лондон 2012 не успях да се класирам и плаках много. Радвам се, че сега столицата на хазарта се оказа щастлива за мен и заслужих виза. И това е само първата крачка към моята мечта – медал от олимпиадата.

- Имате два сребърни и 4 бронзови отличия от световни и европейски първенства. Не идва ли време за златния лъч?

- Надявам се догодина и Рио да се окаже щастлив град за мен! И вече работя за това, защото както ми каза легендата на борбата Валентин Йорданов, щастието трябва да се изстрада. И психически аз съм готова за трудния път. Остава само да го извървя и надявам се този път късметът да е докрай с мен. Време е за злато и Рио е най-доброто място да го взема.

 

КОМЕНТАРИ

Гост16:48 - 02.12.2015
Тайбе Юсеин от България а Елена Пирожкова от САЩ. До къде я докарахме.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK