Управителят на ВиК-Благоевград: Нека не правим политика с водата, тя няма цвят

Управителят на ВиК - Благоевград, инж. Росица Димитрова, снимка: Infomreja.bg

„Плащайте си водата, за да не натоварите на по-късен етап домакинствата си и със съдебни разноски“. Този апел отправи към жителите на село Илинденци управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, инж. Росица Димитрова.

Тя нарече лъжа твърденията, че ВиК е нелегитимен оператор в Струмяни и припомни, че от 1 януари тази година дружеството предоставя услуги на територията на общината, която е член на Асоциацията по ВиК.

От няколко месеца хората в Илинденци отказват да плащат сметките си за вода. Недоволството е заради рязко завишената цена. То бе изразено и със серия протести.

Скокът на услугата е със 150 %, като увеличението получи одобрението на Общинския съвет в Струмяни.

„Първото действие от наша страна е да връчим покани за доброволно плащане. Те са с 15-дневен срок и ако няма резултат, ще бъдем принудени да се обърнем към съда“, предупреди Димитрова.

Тя информира, че в тазгодишната инвестиционна програма на дружеството са предвидени 42 000 лева за община Струмяни, а от началото на 2019 г. вече са инвестирани над 100 000 лева. Сменени са и 140 водомера.

С изключение на Илинденци в останалите населени места в общината сметките за вода се плащали редовно.

"Идват местни избори, кметове се опитват да правят политика с водата. Правят се внушения и хората се подвеждат. Нека не забравяме, че водата няма цвят. Тя е природен ресурс, но и услуга, за която трябва да се заплаща", подчерта на пресконференция управителят на ВиК - Благоевград.

Димитрова разкритикува дейността на общинското дружество "Стримон", което е работило без разрешителни за водовземане, не е правило и дезинфекция на водопроводната мрежа. При проверки са установени множество незаконни включвания и нерегламентирано използване на питейна вода за напояване. На медиите тя показа и снимки на завареното състояние на съоръженията с коментар "Сами си правете изводите".

От 1 януари бившите служители на "Стримон" са част от екипа на благоевградския оператор. "Смея да твърдя, че се чувстват по-добре при нас - въведени са правила, има ред и дисциплина", посочи шефката на ВиК.

Според нея общинските дружества не могат да гарантират качеството на водата. "Години наред са правили политика с водата и нейната цена. Затова състоянието на ВиК мрежата сега е такова. Лично съм обходила трасетата в община Струмяни и знам какво трябва да се направи", категорична бе Росица Димитрова. 

Тя увери, че поскъпването на питейната вода ще подобри предоставяната услуга, което е в интерес на всички жители на община Струмяни. Оптимист е и за бъдещето на Асоциацията по ВиК, към която все още не са се присъединили всички общини в Пиринско.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Костичкова22:59 - 13.05.2019
Да ти е... майката и на крадлата, освен с бритончето да крадете и да правите св... друго нищо не можете да правите
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK