Транспортната комисия на EП не уважи искането на България за пакета „Макрон“

Снимка: бТВ

Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент отхвърли двата доклада, регламентиращи забраната за почивка в камионите и командироването на шофьорите при кръстосаните операции. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното гласуване на Пакета за Мобилност I в Брюксел.

Министърът уточни, че само 1/3 от пакета бе приета – това е докладът за връщането на превозното средство у дома и каботажа. "Ситуацията е по-добра отколкото можеше да бъде, но създава несигурност, защото няма такъв друг прецедент – при гласуване на системни решения, тогава когато са в пакет, по-малката част от пакета да бъде приета, а другата да бъде отхвърлена“, заяви още министър Желязков. Той обяви, че предстои другата седмица координаторите на групите в ЕП да вземат решение дали да допуснат така гласуваните законодателни предложения за разглеждане в пленарна зала.

Министър Желязков припомни, че Съветът на министрите на транспорта на ЕС по време на Австрийското председателство прие Общ подход, който категорично отхвърли текста за връщане на превозните средства, а днес този текст беше гласуван в транспортната комисия на ЕП. Той изрази увереност, че ако под една или друга форма този доклад влезе в пленарна зала, ще получим подкрепа от Европейската комисия за отпадането на тези текстове, тъй като мярката е непропорционална. Тези текстове са протекционистични, разделят Европа и нарушават основните принципи на ЕС за единен пазар, свободно движение на хора и защита на конкуренцията, допълни министърът.

„Нашата позиция, за която ще настояваме пред политическите групи, е Пакетът за мобилност I да не влиза за разглеждане в Европейския парламент или докладчиците да се оттеглят, предвид създалата се ситуация“, заяви още транспортният министър. По думите му законодателство в областта на автомобилния превоз на товари е необходимо, за да не се допуска фрагментиране на пазара, такова каквото се наблюдава във Франция, Германия и други държави чрез налагане на вътрешни забрани и правила. Росен Желязков бе категоричен, че българската страна ще настоява пред Европейската комисия да продължи наказателните процедури срещу тези правила, нарушаващи основните принципи в ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK