България остава на 111-о място по свобода на медиите

Снимка: Infomreja.bg, архив

България остава на незавидното 111-о място в света в годишния индекс на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Страната ни е на последно място в Европейския съюз, както и на Балканите.

В доклада на неправителствената организация за България се изтъква, че страната е обект на постоянни критики заради ендемична корупция и неефективността на съдебната система.

"Журналистите в България са мишени както на организираната престъпност, така и на властите, които ги подлагат на тормоз, вместо да ги защитават. През септември 2018 г. полицията арестува двама журналисти от независими медии, докато разследват злоупотреба с еврофондове".

Това се посочва в доклада на "Репортери без граници" относно случая с журналистите Димитър Стоянов от разследващия сайт "Биволъ" и Атила Биро от румънския Rise Project, които бяха задържани за кратко по време на свое разследване за предполагаеми злоупотреби със средства от еврофондовете.

В доклада на "Репортери без граници" се споменава и убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе.

"Убийствата на трима журналисти в Малта, Словакия и България за период от няколко месеца накараха света да осъзнае, че Европа вече не е обетована земя за журналисти", се предупреждава в доклада, като се подчертава, че това е особено валидно за онези журналисти, които отразяват корупция, укриване на данъци и злоупотреба с еврофондове, в която често е замесена мафията, а тя е сред най-опасните заплахи за разследващите журналисти.

Спадът на свободата на изразяване в Европа, наблюдаван чрез индекса на "Репортери без граници" през последните няколко години, върви ръка за ръка с ерозията на институциите в региона от все по-авторитарните правителства.

Европа продължава да бъде континентът, който най-добре гарантира свободата на изразяване, но работата на разследващите журналисти все повече се възпрепятства, посочват от организацията.

За трета поредна година Норвегия е на първо място в индекса, докато Финландия (нагоре с две места) заема второ място. Увеличаването на онлайн тормоза доведе до това Швеция (трета) да загуби едно място. Четвърта е Холандия, където на двама репортери, разследващи организираната престъпност, им се наложи да живеят под постоянна полицейска закрила.

Пред България в индекса са класирани страни като Етиопия, Гамбия, Кувейт, Непал, Украйна. Страните на Балканите, които не са членове на ЕС, а именно Албания, Косово, Черна гора, Сърбия, Северна Македония и Босна Херцеговина, са по-напред от България. Румъния е далеч пред България на 47 място, макар че и там се отчита влошаване, след като страната пада с три места от миналогодишната класация.

Русия е на 149-о място, където властите извършват арести, обиски и приемат драконовски закони, за да засилят натиска върху независими медии и интернет.

САЩ са на 48 място, падайки с три места в сравнение с миналата година, като сред развитите западни страни те са най-назад в класацията. Като причини се изтъкват враждебния климат, дължащ се и на реториката, налагана от президента Доналд Тръмп. Никога досега американските журналисти не са били обект на толкова много смъртни заплахи и не са се обръщали към частни охранителни фирми за защита, се посочва в доклада.

На дъното на индекса са Виетнам (176-о място), Китай (177-о място), Еритрея (178-о място), а Туркменистан (180) измества Северна Корея (179) от последното място. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK