Тримата надзиратели от варненския затвор са задържани за 72 часа

Снимка: Прокуратура

Три длъжностни лица от надзирателския състав на варненския затвор са задържани за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна, след като са били обвинени за престъпление по член 282, ал. 1 от НК.

Обвиненията срещу тях са нарушаване на служебните задължения с цел да набавят за другиго облага, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Със започнатото досъдебно производство под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна  са предприети действия за установяване на факти и обстоятелства и за събиране на доказателства с оглед на извършено престъпление по служба.

Установени са 6 случая за времето от 31 май до 18 юли тази година, в които длъжностните лица от варненския затвор са освободили нерегламентирано лишен от свобода, като са му позволили да напусне територията на затворническото общежитие. Затворникът изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 6 години и 8 месеца по присъда на Пловдивския военен съд за участие в организирана престъпна група, специализирана в кражби на автомобили. Към днешна дата му остават да изтърпи още 4 години и 4 месеца. 

Действията по разследването по досъдебното производство се извършват в тясно сътрудничество  и взаимодействие с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието, директора на варненския затвор и ОД на МВР. Разследването е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

След изтичане на 72-часовото задържане на тримата служители прокуратурата ще прецени събраните доказателства с оглед искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK