Традиционното бабино хоро се изви на площада в Белица за деня на родилната помощ, кметът Ревански именува "бабинчета"

Снимки: НЧ "Георги Тодоров-1885" - Белица

По случай Деня на родилната помощ повече от стотина баби, дядовци, "бабинчета" и близки на новородените се включиха в отбелязването на празничния ден в Белица.

Тържеството, посветено на Бабинден, започна с приветствено слово от кмета на общината Радослав Ревански на откритата сцена пред читалището.

"Миналата година, когато празнувахме този ден, се почувствах много богат, когато в ритуалната зала именувах всяко дете с името Георги или Мехмед, едното по-беличко, другото по-тъмничко, такава е нашата реалност и ние сме обречени да живеем заедно да се уважаваме и да обичаме нашите деца", сподели градоначалникът.

Младата майка Яна Смилкова отправи поздрав към всички лекари, акушери и баби за празника с думите:

"Няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето и по-благородно от това да помогнеш на една жена да дари живот. Няма нищо по-хуманно да помогнеш на новороденото да види светлина и да поеме новия живот с детския си плач. Няма нищо по-радостно с усмивка да подадеш току-що родилия се нов човек в прегръдките на неговата майка.

Затова днес ние, младите майки, родили през 2016 година, се обръщавме с огромна благодарност към лекарите – акушери, които помагат за идването на бял свят на децата ни. Защото вашата професия, хуманна и вдъхновяваща, е изпълнена със смисъл и живот".

В знак на признателност младите майки извършиха ритуала "поливане" на детския лекар д-р Яна Мавродиева за грижите й преди и след раждането на "бабинчетата".

Кметът Радослав Ревански лично извърши гражданския ритуал "Даване име на новородено", като именува поотделно всяко "бабинче" в ритуалната зала на общината.

Община Белица бе подготвила подаръци за всяко дете, а за младите майки - стрък от цвете, поднесени лично от градоначалника. 

 

КОМЕНТАРИ

Алекс19:26 - 21.01.2017
Всеки град в България заслужава такъв кмет ,като Радослав Ревански.Адмирации.
Алекс19:24 - 21.01.2017
Всеки град в България заслужава такъв кмет ,като Радослав Ривански.Адмирации.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK