Банско Филм Фест 2018 отдава почит на създателя си Петър Атанасов

Снимки: Община Банско

XVIII издание на Банско Филм Фест започва в сряда, 21 ноември, като до неделя курортният град ще бъде във вихъра на екстремното кино и преживявания – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене и много други.

Събитието ще започне с възпоменателен момент в памет на неговия създател – Пепи Атанасов, който почина след кратко боледуване през юли месец тази година.

В знак на признание към достойното дело, останало след него, Общинският съвет в Банско ще го провъзгласи за Почетен гражданин на град Банско. По предложение на кмета Георги Икономов, авторитетният експерт в сферата на алпинизма, ще получи посмъртно почетното отличие на Тържествена сесия на местния парламент в сряда от 16:00 ч.

Както всяка година, и тази година, фестивалът е подготвил богата филмова програма, която ще бъде оценявана от експертното жури.

Съпътстващите събития са с два фокуса – интересна детска програма, насочена към формиране на вкусове и предпочитания от подрастващите за здравословен живот и спорт.

Вторият фокус е хората с увреждания в екстремните спортове.

Специално от Испания ще дойде Урко Кармона Барандиаран, пара-катерач и мотивационен лектор. Неговото гостуване е част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове“, който ще се проведе в съботния ден.

В рамките на фестивала, ще бъде отбелязано още едно събитие – 50-годишнината от създаването на ски-алпинизма в България. Най-титулуваните катерачи – Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев, ще изнесат своето представяне във връзка с годишнината.

Над 100 филма от 30 държави очакват любителите на планинските спортове. Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище "Никола Вапцаров" и в кино-залата на Посетителския информационен център. Входът е свободен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK