Традиционно участие отбелязаха кюстендилските гимнастички в международния фестивал "Ана Поляту"

Традиционно участие отбелязаха кюстендилските гимнастички в международния фестивал "Ана Поляту" - Кефалония, Гърция.

В дните в края на юни и началото на юли, в приказния гръцки остров Кефалония се проведе юбилейния 30- и международен гимнастически фестивал "Гимнастика за всички."

В него взеха участие близо 700 гимнастици на различна възраст и от различни краища на Европа. По покана на организаторите Ставрос Басхиарди и Божена Бартковска България бе представена от грациите на кюстендилския клуб Велбъжд с треньор младата и талантлива Елена Близнакова.

Във фестивалът се включиха гимнастици от Португалия, Полша, Словения, България и всички гръцки клубове по гимнастика.Пет дни фестивалът пътуваше и танцуваше между градовете Аргостоли, Ликсури, Фрагата и даде среща на стотици хора занимаващи се с всякакъв вид гимнастика.

Традиционно навсякъде се танцуваше общ танц преди и след програмата, на ферибота, както и на плажната фиеста на един от най-красивите плажове-Коста Коста.

На юбилейното издание на фестивала присъстваха през всичките дни освен официалните представители на институциите на острова, така и известната най-добра худ. гимнастичка на Гърция с български корени Варвара Филю и гръцкия гимнастик на световно ниво Власис Марас.

Варвара бе очарована от нашите гимнастички и аплодираше със сълзи на очи танците на кюстендилските грации. Тя често се е подготвяла в български клубове, а нейната майка е българка. Изненадата на фестивала бе танцът на Варвара с различни уреди, който наподобяваше танцът на Ана Поляту-последният, който тя изтанцува на фестивалът в Кефалония преди да загине трагично.

Кюстендилките представиха България с два общи танца и две индивидуални изпълнения на малката Симона и Даяна. Хореографиите са на талантливата Елена Близнакова.

Групата от България бе водена от Иво Кръстев, който положи основите на скоковете по батут именно в Кефалония.Фестивалът вече носи името на Ана Поляту- кефалонийската художествена гимнастичка с медали от олимпиади и междунродни форуми, която преди три години загина трагично в пътен инцидент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf
loading...