Емил Костадинов с „Венец на победителя“

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои Емил Костадинов с най-високото държавно отличие в областта на спорта – почетния знак на Министерството „Венец на победителя“.

Наградата се присъжда за извънредно големи заслуги за популяризирането на спорта и издигане на спортния престиж на нацията.

Връчването на „Венец на победителя“ се състоя в Националната футболна база „Бояна” при честването на 50-ия рожден ден на Емил Костадинов.

Награждаването бе извършено от съветника на Кралев - Гошо Гинчев.

„Вашите изяви на терена оставиха паметна диря в спортната история на България. Поздравявам Ви за това, че и след приключване на състезателната си дейност продължавате да работите за българския футбол като член на Изпълкома на БФС и наблюдавате пряко израстването на младите таланти. Пожелавам Ви успех и вярвам, че ще допринесете за изграждането на нови силни поколения футболисти, които ще радват публиката по българските стадиони”, заяви Кралев в поздравителен адрес до легендарния нападател.

Честването на 50-ия рожден ден на Емил Костадинов събра редица известни личности и семействата им от сферата на спорта, бизнеса и политиката.

Специално видео пожелание към юбиляря от Маями отправи Христо Стоичков. На тържеството присъстваха почти всички бивши футболисти от златното поколение в националния отбор, треньорът Димитър Пенев и ръководството на Българския футболен съюз, в което Емил Костадинов участва като член на Изпълкома.

Всички гости аплодираха отново най-красивите и важни голове в неговата кариера, които бяха показани в специален филм на видеостена.

В своята успешна кариера на футболист Емил Костадинов е играл в ЦСКА, „Порто“, „Ла Коруня“, „Байерн“, „Фенербахче“, „Тигрес“ и „Майнц“. С екипа на ЦСКА той е трикратен шампион, четирикратен носител на Купата на България и играе полуфинал за КНК.

С „Порто“ става три пъти шампион, печели Купата на Португалия и стига до полуфинал в Шампионската лига. С „Байерн“ печели купата на УЕФА през 1996 г. и става първият и единствен досега българин с гол във финал на европейски клубен турнир.

За националния отбор има 70 мача и 26 реализирани попадения. Участва в две световни първенства (1994 и 1998 г.) и едно европейско (1996 г.). Бронзов медалист от мондиала в САЩ през 1994 г. Избран е за футболист №1 на България за 1993 година, когато на 17 ноември вкарва двата гола за победата над Франция с 2:1 в Париж за класирането на националния отбор на световното първенство в САЩ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK