Тотев направи първа копка на реставрацията на Епископската базилика

снимки: Община Сандански

В присъствието на заместник-областния управител на Благоевград Димитър Капитанов, ректора на Колежа по туризъм проф. Васил Жечев, представители на фирмата изпълнител, граждани и медии кметът на община Сандански даде старт на строително-монтажните работи и реставрацията на Епископската базилика в Сандански по проект „Сандански-зората на ранното християнство”.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Стойността му е 6 157 446,12  лв., като 4 252 575,64 лв. са за самите строителни дейности. Настоящата първа копка, която направиха кметът на община Сандански Андон Тотев, Димитър Капитанов и Асен Гьошев /директор на фирмата изпълнител/, постави началото на мащабни и уникални консервационно-реставрационни работи за социализация на паметниците на културата, основна част от договор за строителство между община Сандански и фирмата изпълнител „Пи Ес Пи” ЕООД.

В рамката на строителните работи трябва да бъде пресъздадена в пълни размери Епископската базилика (чрез комбинация на съвременни и антични строителни практики), ще се разкрият нейните уникални дадености: мозайки, колони, мраморни елементи и други ще се възстанови уникална каменна чешма, ще се модернизира и разшири ситуираната ин-ситу Базиликата на епископ Йоан в рамките на Археологическия музей на Сандански, ще се постави модерно декоративно осветление на Раннохристиянски комплекс, модерна система за видео-наблюдение и охрана. За достъпа до Археологическия парк ще бъде създаден паркинг за туристически автобуси и наблюдателна площадка.

Епископската базилика е представлявала цял базикален комплекс, разположен на площ от 1600 квадратни метра. Той включва кръщелна, която по размер и форма е единствена в България. Самата базилика е била цялата изрисувана със стенописи и стенни мозайки. Имала е изключително богата вътрешна мраморна декорация, подове застлани с мозаечни килими и олтарна мраморна преграда.

От тази сграда, чийто владетел е бил епископът, се е осъществявало цялостното обществено и икономическо управление на града. Едно от най-важните открития в района е направено през 2012 г., когато е открито помещение, в което е бил погребан светец или са съхранявани свети мощи.

По тази причина той се явява като най-святото място в комплекса, а от там и в целия раннохристиянски град, чийто наследник е днешния град Сандански. Източно от Епископската базилика е разположена Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици. В центъра на притвора й се намира уникален за страната мозаечен строителен надпис с ценни сведения за базиликата, в това число, че е построена от Епископ Йоан, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма.

Създадената атракция ще позволи опазването и промотирането на богатото културно-историческо наследство на община Сандански и региона.

За успешно изпълнение на проекта бе отслужен празничен водосвет, а кметът на общината Андон Тотев пожела успех на изпълнителите и все повече туристи в региона. В края на официалната церемония всички похапнаха сладка погача с мед.

 

снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK