Близо 3000 дка залесява ЮЗДП тази година, до дни започва есенната кампания

Снимка: Infomreja.bg

Близо 3000 декара горски култури ще бъдат залесени на територията на Югозападното държавно предприятие до края на годината. През пролетта бяха засадени над 2000 декара в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска.

В есенната кампания, която започва до дни, се предвижда нови 30 000 тополови фиданки на площ от 417 декара да бъдат залесени по поречията на реките Струма и Места, както и по някои от основните им притоци.

Продължават дейностите по почистване на освободените площи след пожара в района на Кресна. В момента се извършва подготовка на почвата на площ от 430 декара, които до края на тази година ще бъдат залесени с над 220 000 фиданки от черен бор и космат дъб, произведени в разсадници на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни.

В ход е есенна почвоподготовка и на други 2126 декара в районите на Симитли, Благоевград, Брезник, Земен, Кюстендил, Невестино, освободени след проведени санитарни сечи поради нападения от върхов корояд. Догодина те ще бъдат залесени с местни широколистни видове и черен бор.

В момента тече кампанията по събиране на семена от различни видове дъб, явор, планински ясен и горскоплодни дървета. По предварителни разчети трябва да се съберат над 10 тона, от които ще бъдат произведени необходимите фиданки за залесяване през следващите години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK