Заварени и безшевни стоманени тръби

Тъй като индустриалните приложения се, тръбопроводите и системите, които ги обслужват, трябва да са в крак с времето

Тъй като индустриалните приложения се развиват и усложняват, тръбопроводите и системите, които ги обслужват, трябва да са в крак с времето.

Въпреки че има много методи за производство на тръби, най-важната дискусия в индустрията е за сравняване на заварени стоманени тръби с електрическо съпротивление (ERW) и безшевни (SMLS).

Както ERW, така и методите за производство на безшевни стоманени тръби се използват от десетилетия; с течение на времето, техниките, използвани за производството на всеки от тях, са напреднали. И така, кое е по-добро?

Производство на заварени тръби

Заварената тръба (https://metinvestholding.com/bg/products/pipes-and-profiles/electric-welded-pipes-and-profiles) в началото е дълга, спирална лента от стомана, наречена "skelp". Тя се изрязва до желаната дължина, което води до плосък правоъгълен лист. Ширината на по-късите краища на този лист ще бъде външната обиколка на тръбата, стойност, която може да се използва за изчисляване на нейния възможен външен диаметър.

Правоъгълните листове се пускат през валцоваща машина, която усуква по-дългите страни едни към други, образувайки цилиндър. В процеса ERW между ръбовете преминава високочестотен електрически ток, който ги кара да се разтопят и да се слеят заедно.

Предимството на ERW тръбите е, че не се използват термоядрени метали и заварката не се вижда и усеща. Това е противоположно на двойната дъгова заварка (DSAW), която оставя очевиден заваръчен шев, който след това трябва да бъде елиминиран в зависимост от областта на приложение.

Технологията за производство на заварени тръби се е подобрила през годините. Може би най-важния напредък е преминаването към високочестотни електрически токове за заваряване. До 70-те години на миналия век се е използвал нискочестотен ток. Заваръчните шевове, получени от нискочестотни ERW, са по-податливи на корозия и разрушаване на шевовете.

Повечето видове заварени тръби изискват топлинна обработка след производството.

Производство на безшевни тръби

Безшевните тръбопроводи започват с едно плътно парче цилиндрична стомана, наречено заготовка. Докато заготовките са все още горещи, те се пробиват в центъра с дорник. Следващата стъпка е валцуване и разтягане на кухата заготовка. Заготовката прецизно се търкаля и опъва, докато достигне дължината, диаметъра и дебелината на стените, посочени в поръчката от клиента.

Някои видове безшевни тръби се втвърдяват при производството, така че не е необходима термична обработка след производството. Други изискват термична обработка. Проверете спецификацията на вида безшевна тръба, която разглеждате, за да разберете дали ще се нуждае от термична обработка.

Исторически перспективи и примери за използване на заварени и безшевни стоманени тръби

ERW и безшевни стоманени тръбопроводи днес съществуват като алтернатива до голяма степен благодарение на историческите изгледи.

Обикновено заварената тръба се счита за по-слаба, тъй като включва заваръчен шев. Безшевната тръба няма този предполагаем структурен недостатък и се смята за по-безопасна. Въпреки че заварената тръба наистина има шев, който на теория я прави по-слаба, технологията на производство и режими на осигуряване на качеството са се подобрили до такава степен, че заварена тръба ще функционира правилно, когато нейните допустими отклонения не са надвишени.  Докато предимството е очевидно, недостатъка на безшевните тръбопроводи е, че процесът на валцуване и опъване води до несъответствие в дебелината на стените в сравнение с по-прецизната дебелина на стоманените листове, които са предназначени за заваряване.

Индустриалните стандарти, регулиращи производството и спецификацията на ERW и безшевните стоманени тръби, все още отразяват тези възприятия. Например, безшевните тръбопроводи са необходими за много приложения под високо налягане и при високи температури в нефтената и газовата, енергийната и фармацевтичната промишленост. Заварените тръби (които обикновено са по-евтини за производство и по-широко достъпни) се прилагат във всички отрасли на промишлеността, при условие, че температурата, налягането и други експлоатационни параметри, които не надвишават параметрите, посочени в приложимия стандарт.

При конструктивните приложения няма разлика в производителността между ERW и безшевните стоманени тръби. Въпреки че и двата вида са равностойни, няма смисъл да изберете безшевните тръби, когато по-евтините заварени тръби ще свършат същата работа.

Добри практики за закупуване на заварени и безшевни стоманени тръби

Важна забележка, която трябва да се направи, тъй като продуктите за тръбопроводи са посочени за даден проект, е, че спецификационните книги (такива, предоставени от ASTM, ASME, ANSI и API, сред останалите), които инженерите използват за да ръководят спецификациите, те записват само списък с марки тръби, без да посочват дали са произведени чрез ERW или безшевно производство на тръби. Не всички сортове могат да бъдат произведени по двата начина.

Например, потенциално объркване може да възникне, ако инженерът посочи заварена тръба с голям външен диаметър и дебелина на стената, без да знае, че няма да бъде възможно да се произведе. Тази грешко вероятно ще остане незабелязана, докато не бъде направена поръчка за покупка, след което доставчикът на тръби, ще уведоми клиента, че поръчката не може да бъде изпълнена, както е заявено.

Също така, доброто разбиране на индустриалните стандарти може да доведе до икономии на разходи. Стандартите за тръби от въглеродна стомана A106 и A53 са добър пример. В тази статия ще обсъдим как тръбите, които съответстват на A106, трябва да бъдат безшевни, а тръбите, които съответстват на А53, могат да бъдат безшевни или заварени. Например, ако един инженер трябва да следва стандарта A53 в даден проект, той или тя все още може да има гъвкавостта да избере кой тип да посочи въз основа на спецификата на приложението.

Покажете ни спецификите, поискайте оферта с цена и бързо получете тръбите си

"American Piping Products" все още са напълно оборудвани с най-добрата складова наличност от заварени и безшевни стоманени тръбопроводи в индустрията. Ние доставяме нашите запаси от фабрики по целия свят, като гарантираме, че купувачите ще получат необходимите тръби по-бързо, независимо от приложимите законови ограничения.

В нашето ръководство за купувачи на стоманени тръби ще ви помогнем да се ориентирате в процеса на закупуване на тръбопроводи от началото до края, за да сте сигурни, че ще получите това, от което се нуждаете, възможно най-бързо, когато дойде време да закупувате. Ако планирате да закупите тръбопроводи в близко бъдеще, поискайте оферта. Ние ще ви предоставим оферта, която ще ви достави точните продукти, от които се нуждаете, и то бързо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK