Тонове умряла риба в Марица, кога животът в реката ще се възстанови?

Снимка: bTV

Стотици килограми мъртва риба изплуваха в съботния ден

Екокатастрофа по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик. Стотици килограми мъртва риба изплуваха в съботния ден.

ВиК-Пловдив, спря изпомпването на питейна вода от кладенците в близост до речното корито.

Пазарджишките екоинспектори разкриха предполагаемия източник на замърсяването. Полиция и представители на РИОКОЗ започнаха проверка в пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, която е заподозряна за масовото отравяне на речната риба.

От компанията отричат да имат вина.

„Проверихме фирма за преработка на пластмаси, тъй като видимо показателите на водата показаха остатъци от пластмаси в нея. Установи се, че във фирмата водата е замътена с примеси. Незабавно уведомих окръжния прокурор, директора на областната дирекция на МВР и те предприеха съответните действия. Започва досъдебно производство.

Мисля, че два или три пъти сме ги глобявали миналата година. В момента преустройват пречиствателна станция, която е на финал. Аз също не съм запознат с причините“, обясни пред bTV Костадин Гешев – директор на РИОСВ-Пазарджик.

„Бедствието е голямо. Тонове риба измряха и това е една голяма екокатастрофа. Има риби, които няма как да зарибим“, каза Валентин Данаилов, който е от риболовно сдружение „Олимпик 2002“.

По думите му оттук нататък ще са необходими най-малко 10 години, за да може животът в реката в този участък да се възстанови.

Доброволци от сдружението са информирали населението, че рибата е негодна и опасна за консумиране. Въпреки това е имало хора, които са я събирали. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK