Тонове скали застрашават три села в Симитлийско от пълна изолация (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

И трите се намират на над 807 метра надморска височина

Изоставен от държавата, но превзет от природата. Това е пътят, който води до симитлийското село Сушица, Брестово и Сухострел.

И трите се намират на над 807 метра надморска височина, а достъпът до тях е единствено по третокласен междуселски остатък от път, асфалтиран около 70-те. Зейналите дупки в соцасфалта се запълват периодично с чакъл, ала дъждовете и снега вършат своята „хигенизираща“ работа и отмиват наслоеното.

Пътят за Сушица започва с благословия от икона на Христос. Молитвите са необходими, защото до селото можете и да не стигнете, ако огромните надвиснали над пътя скали се стоварят.

Множество пропуквания именно в тоновете скална маса се забелязват по протежението на дефилето към селото. Алтернатива за отбягване на опасността няма, тъй като по трасето може да се движи само един автомобил, който във възходяща посока към селото има отляво – пропаст към Сушичка река, а отдясно – нависнали скали, части от които падат по пътя, а други с отскок – направо в дерето, което е с отвес с дълбочина около 100 м.

Пътят се самоопесъчава от свличащите се пясъци, но заледяването в зимно-есенния сезон е опасно. Големи ледени висулки като сталактити се спускат от скалната маса. А между пукнатините, които се разширяват все повече и повече, дълбае вода. Откъсването е въпрос на време и късмет да не бъде погубен човешки живот.

Ако подобен сценарий стане реалност – жителите на трите села ще останат буквано откъснати от света. В Сушица според регистрите от 2011 г. броят на населението е 84 жители, от които днес вероятно са 4-има, в Брестово регистърът отчита 25 жители, днес останал един, а в Сухострел през 2011 били шестима.

Относно качеството на пътя – за него отговоря Община Симитли, както и за безопасността – която на два пъти е осигурена от буквално прогнили и зарити в земята мантинели, част от които се ронят в човешки ръце.

Днес на дневен ред обаче след последните дъждове оставят пропуканите скални маси. Те образуват сводове над пътя. А самите те са напът да паднат.

Подобно обезопасяване видимо би отнело доста усилия и средства, дори би приличало на акция, подобна на тази по пътя за Рилския манастир, но с по-сложна характеристика заради тоновете земна и скална маса, денивелацията и ширината на пътя.

Междувременно за опасен скат, който може да затрупа огромен участък малко над Благоевград, ще бъде даден брифинг в сряда от ръководството на Община Благоевград.

„На пръв поглед е тръгнало свлачище, което е отцепило и което изглежда доста страшно. 

Черната линия се забелязва и от алеята за разходки“, обяснява пред бТВ Венелин Трошанов, зам.- кмет по строителството. Засега за опасността ще се сигнализира с табели. „Би трябвало да се залеси, тъй като виждам, че тук това е голосек, наоколо има дървета, но точно, където се вижда линията, е голо, няма никакви дървета, те са орязани“, заявява за телевизията Любен Милев, зам.-кмет по сигурността.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: бТВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK