Тон ракия е собственост на Митницата след акция в нелегална "фабрика"

Снимка: АМ "Митници"

И други стоки иззеха при проверки

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ откриха нелегален „ казан“ за варене на ракия и иззеха над 1 тон незаконно изварена ракия при проверка в селище край Варна.

Митническата проверка е извършена на 17.11.2019 г. в селище в  област Варна по оперативна информация за незаконно изваряване на етилов алкохол. В постройка, митническите служители откриват при проверката съоръжение за дестилиране на етилов алкохол в работен режим. В съседна постройка в същия имот са открити при проверката пластмасови бидони, съдържащи общо 1100 литра етилов алкохол с характеристики на ракия. За открития етилов алкохол не са представени никакви документи за платен или обезпечен акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Части от нерегистрираното съоръжение за дестилиране и нелегалният етилов алкохол са иззети. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГД МРР, което се провежда под надзора на Районна прокуратура - Варна.

Общо 2094 литра нелегален етилов алкохол - ракия и три нерегистрирани съоръжения за изваряване на етилов алкохол са иззети от служителите на ГД МРР при извършените проверки на територията на ТД Северна морска през последните три месеца, при  засиления митнически контрол от началото на активния сезон за изваряване на домашна ракия.

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ /ГД МРР/ откриха над 300 литра нелегален етилов алкохол и различни количества насипен тютюн и цигари без български акцизен бандерол в търговски обект и в къща до него.

На 28.11.2019 г. митническите служители извършват проверка за незаконна търговия с акцизни стоки  в хранителен магазин на територията на селище в община Долна Митрополия, област Плевен. В търговския обект  са открити  при проверката 1,4 кг насипен тютюн, 409 саморъчно свити цигари и 220 къса /11 кутии/ цигари от различни търговски марки, без български акцизен бандерол. При последвалата проверка в къща, разположена  в прилежащия до магазина имот, митническите служители откриват там  и 320 литра нелегален етилов алкохол , за който не са представени  никакви документи за платен или обезпечен акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Акцизните стоки са иззети. Предстои образуване на административнонаказателно производство по случая. 

Митнически служители задържаха 189  недекларирани облекла при митническа проверка на автобус с пътници в района на ГКПП Дунав мост – Русе, както и 112 парфюма в шофьорската кабина на товарен автомобил, преминаващ през МП Калотина.

Автобусът с турска регистрация е пътувал от Турция за Румъния. На  27.11.2019 г. е отклонен в района на ГКПП Дунав мост – Русе за щателна митническа проверка. В пет  полиетиленови колета, придружавани от шофьора на автобуса, са открити при проверката 115 блузи и 74 спортни комплекта  с обозначения на 10 различни световноизвестни марки, сред които  „Adidas“, „Nike“, „Puma“, „levis“, „Lacoste“, „Hugo Boss“ и др. За тях  не са представени документи за закупуването им или митнически документи за въвеждането им на територията на България и ЕС. Водачът на автобуса, турски гражданин, обяснил, че ги е взел от Турция и ги пренася за Румъния. Стоките са задържани. Съставен е акт за установеното административно нарушение. Ще бъдат уведомени и правопритежателите на съответните търговски марки, поради съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост.

При друг случай митнически служители откриха контрабандни парфюми  в шофьорската кабина на товарен автомобил, преминаващ през Митнически пункт Калотина. Камионът, управляван от босненски гражданин, е пристигнал на МП Калотина на  26.11.2019 г. на трасе  „Изходящи товарни МПС”. При извършената митническа проверка, в два кашона в кабината на шофьора са открити 112 броя парфюми с обозначения на различни световноизвестни търговски марки, сред които „Giorgio Armani“, „ Bulgari“, „Roberto Cavalli“ и др. Недекларираните парфюми са задържани. Срещу шофьора на автомобила е съставен акт за установеното административно нарушение. За случая ще бъдат уведомени правопритежателите на съответните търговски марки, поради съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост.

При аналогичен случай предния ден, за който Агенция „Митници“ съобщи,  352 броя „маркови“ парфюма  бяха открити в осем кашона в товарното помещение на друг камион на ГКПП Дунав мост- Видин при митническа проверка.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK