Първата хайдушка среща се проведе при Белизмата над Банско

Снимка: Георги Ангелов

Оръжия на 4 века възраст показаха хайдути от 4 формации

На пролет излизаха айдутите по Перина, зиме слазайа…, разказва баба Парашкева Сирлещова, баба на книжовниците и краеведи братята Димитър и Костадин Молерови.

В горите над Банско се чували хайдушки, юнашки и любовни песни от мъжките устни на хайдутите, които в чети бродели из местности, днес познати кат Главите и още много други.

Ой, яворе, мой яворе, под тебе съм вино пило…

Ехтят още стъпките по падналите борови игли и шума, които по-късно Яворов нарича с думите „камен зглаве, търне за постеля“.

Хайдутите – онези знайни и незнайни герой, поели личната кауза за отмъщение на поробителя, а след това преродили се като защитници на безпомощното население.

Днес в Банско бе възроден духа на хайдутството и юначеството. Над 50 мъже се събраха на първата хайдушка сбирка в Пирин планина.

4 хайдушки формации присъстваха с автентични носии и оръжия на събитието, което бе насрочено като част от културния календар на Банско, но отложено заради пандемията.

Под организацията на Национално движение „Хайдути“ сбора се изпълни още от Сдружение „Перински айдути“, „Арамии“ – град Петрич, и „Хисарски айдути“. Те се веселиха и показаха най-доброто, колекционирано от мъжете с много страст, търсене и любов към историята, Родината и смелостта.

„Оръжията са основно от османския период – между 1750 и 1900 година“, разказва Петър Карпачев пред ИНФОМРЕЖА.

Той се зарича, че догодина Балканския хайдушки събор ще се проведе и ще съдере дойно повече юнаци и този път – публика.

А с Пирин още ечи песента за явора… в която мъжкият тон нежно запява: „под тебе съм и Гана любило…“.

 

 

КОМЕНТАРИ

do радон18:42 - 09.06.2020
ти гледай да не ти се скаса газо от ебане
радон20:53 - 06.06.2020
Че се скасам от смех с банските айдуци :)))
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK