Андон Тодоров: Общината работи на инат, по всяка вероятност ще има избори

Снимка: Infomreja.bg

В залите в парк "Македония" отново тренират деца, каза Тодоров

Председателят на Общинският съвет в Благоевград Андон Тодоров критикува остро екипа на кмета Румен Томов, както и самия градоначалник. На пресконференция Тодоров изказа опасенията си, че през месец юни Общината може да има неплатени сметки за ток и вода, а служителите ѝ да останат без заплати. Изказано бе още и опасението, че с „подобен тип управление“, което председателят нарече мудно и „на инат“, градът „ще се оправи“ след 20 г.

„Състоянието на Общината е тежко и има документи за това“, каза ОбС лидерът.

Тодоров заяви, че от партията, чийто водач е, е внесено предложение за наредба да се вземат мерки за безстопанствените кучета е града, както и да се създаде втори приют за кучета, за който има „подготвен“ имот в землището на село Долно Церово.

Според председателя подобен приют би струвал около 150-200 хил. лв., като тази сума би могла да се финансира от перо от актуализацията на бюджета, при която да се пренасочат средства. Тодоров каза обаче, че вместо финансирането на фестивал „Милениум“, който според него е „безумен“ по време на пандемия, сумата е мога да бъде вложена имено в новия дом за безстопанствените животни.

„Можеше годината да остане нулева откъм фестивали. Продължава старият модел…“, заяви Тодоров.

По негови думи стана ясно, че към момента Общината не е кандидатствала по нито един проект, а се изпълняват само проекти, подети от старото ръководство – за ЛЕД осветление, за ел. система на автобусните спирки, както и подлеза в кв. „Грамада“. По последния проект Тодоров каза, че още януари е могло да се пусне нова процедура по избор на изпълнител след като старата бе стопирана заради неуредици в категоризирането на обекта.

„Извънредното положение не е оправдание да няма строителство. Строителните дейности не са спирали по време на пандемията, при положение, че средствата бяха гарантирани.“

Според Тодоров Общината се движи по инерция и е на самотек.

Председателят призова местните структури на политическите партии да се обединят срещу застрояването на зелени площи и да се изработи нов Общ устройствен план за града, защото последният такъв е опреди 10 г. и не е актуализиран.

Още една „строителна“ тема бе засегната на пресконференция – именно незаконността на сградите в парк „Македония“, заради което много спортни клубове бяха принудени да спрат дейност въпреки рестарта след пандемията.

Тодоров каза, че проблемът със законността на сградите е засегнат от самия него още миналата година, а чак сега Общината се „задействала“.

Той настоя сградите да се легитимират, но и предното ръководство да понесе отговорност за грешките си, заради които досега председателят е получил 5 писма от РДНСК относно статута на сградите.

Според Тодоров от 2 дни в сградите – описани като гаражи и складове към бившето казармено поделение, отново се използват от тренировки, но не е ясно поради каква причина, при положение, че са обявени за опасни.

„Децата отново са в залите. Пуснати са на договорка, за да няма напрежение. Трябваше Общината да се погрижи децата да бъдат разпределени в други зали до решаването на проблема.“

Проблем обаче се явява и писмо от Министерството на отбраната, с което се „спъва“ изработването на ПУБ и издаването на удостоверение за търпимост. В писмото е посочено, че сградите са създадени пред 1937 г. и липсват документи за което.

„Бездействието е стил на работа. От ОбС следим под лупа работата на Общината, която се върши на инат и с незнание. Наближават избори по всяла вероятност“, каза Тодоров.

Председателят и един от кандидатите за кмет по време на миналогодишната кампания каза, че е подкрепил кмета Томов, за да отдръпне част от гласовете в битката за „свалянето“ на Атанас Камбитов.

„Който и да беше на балотажа, щях да го подкрепя.“

Тодоров заяви, че е разочарован от начина на управление и е мислил, че ще работи със сериозен кметски екип.

„Аз не съм кукла на конци, за да ме управлява друг“, каза Тодоров по повод твърдението си, че заместниците на кмета Томов го наставляват как да ръководи общинските дела.

Според Тодоров, кметът е преценил да сформира подобен екип, но хората не са подбрани спрямо болните за града точки, за които се иска решение.

Относно следващата сесия на ОбС Тодоров каза, че ще бъде предложено да се оформи Временна комисия за номинации за избор на нов омбудсман.

Изказано бе още и мнение, че в Дневния ред е заложена точка за прием на деца в 1-ви клас за 2021 г. и по-точно за районирането и разпределението на ученици от селата, а тази точка „не е спешна“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK