Томов отчете: Благоевград е пуст, ако се наложи, ще стана КОВИД доброволец

Снимка: Infomreja.bg

Трудна година на управление е била за ръководството

Кметът на Благоевград – Румен Томов, и екипът му от заместници, отчетоха една година управление. В цифри и постигнати цели стопанинът на Общината обобщи, че строгата финансова политика е помогнала Община Благоевград да не влезе в списъка на финансовото министерство за общини, чакащи оздравяване – тоест такива, изправени пред фалит.

Според Томов наследството във финансов план, оставено му от кмета Камбитов, е едно от първите препятствия пред новия екип. Днес – от 28 млн. дългове към банки и други ведомства, както и санкции, са останали за изплащане около 700 000 лв.

Като второ и сериозно предизвикателство пред екипа „Томов“ е пандемията. Кметът призова да бъде взето решение на местно, дори и на национално ниво, за удължаване срока на онлайн обучението за гимназисти до края на ноември. Томов заяви обаче, че затварянето на детски градини и начален и предгимназиален курс би довело до трудности за родителите, затова не е желателно.

„Ситуацията с бизнеса е трагична. Градът е пуст. Намаляването на общинските наеми с 30% е максималното, което можем да направим. Това намаление ще важи до март. Това е помощ към хората и всички нас. Ако търговските обекти затворят, десетки семейства ще останат без доходи. Ако стане по-трудно, ще мислим други мерки. Общината все пак е жив организъм, който също иска издръжка.“

Това заяви Томов по отношение на предложението, внесено за гласуване на предстоящата сесия на ОбС, за намаляване на наемите на търговците.

За финанси говори и отговорния в тази сфера зам.-кмет Ясен Попвасилев. Той отново подчерта, че строгата финансова дисциплина е спасила Общината, а изпълнението на европроекти и кандидатстването по нови не е спряло.

„Трудно е управлението в пандемия заради намалените приходи но няма нито една неизплатена заплата“, каза Томов, припомняйки думи от презборната си програма, че досега като бизнесмен никога не си е позволил да не заплати за труда на работниците си.

А защо Благоевград е „първенец“ в КОВИД статистиката, кметът каза:

„Нямам логично обяснение за това. Търся логика, но не я намирам. Правим проверки, спазват се мерките. Дали заради границите на общината с ГКПП-та, дали заради това, че сме областен град… И също така в Благоевградско се правят най-много тестове в страната.“

Припомняме, че Благоевград бе определен като град в „червената зона“, а здравният министър посъветва да не се влиза в града.

А кметският пост под въпрос ли е и има ли подготовка за избори от страна на кмета, запита ИНФОМРЕЖА. Отговорът:

Ще направя всичко, което е добро за жителите на общината. Делото е на 25-и януари. Ако съдът се съобрази с КС – изходът ще бъде един, ако не се съобрази може да бъде друг, дори трети. При всяко едно решение, ние продължаваме да работим. Ако решението е негативно – отиваме на избори. Който си гласи панталона или полата – пожелавам успех, нека се готвят и работят. Животът ще покаже кой е по-достоен да управлява Благоевград.“

За разкола между кмета и председателя на ОбС, Томов каза, че отношенията му с Тодоров от април месец са изключително служебни.

„Ако г-н Тодоров не може да си намери квалифицирани хора, които да работят в ОбС, това е негов проблем. Отговорността е негова. Предложили сме му многократна помощ, той не пожела да я получи. Работим за хората!“

В завършек кметът сподели, че е мислил да се включи в КОВИД битката като доброволец във времето, в което има приемен ден, но е отложен заради пандемията.

Ако има нужда от мен, ще сваля костюма и отивам там, каза Томов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK