Томислав Дончев: За ГЕРБ е най-изгодно да има избори веднага

Снимка: БГНЕС, архив

Чака ни една година протести, избори може да има преди март, каза вицепремиерът

За първи път има енергия за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази събота“ по бТВ, като не се ангажира дали предложението ще събере необходимата парламентарна подкрепа. По думите му исканията на протестиращите не са се формирали през последния месец, а са от години.

„Да се намали броят на депутатите и да се извършат други промени – категорично има нужда от промени в Конституцията“ - така вицепремиерът отговори на упреците, че не е необходимо свикването на ВНС, за да се реализират предложенията. Той обясни, че чрез предложението за по-малко депутати се цели да има по-ярки личности и хората да познават представителите си в парламента.

Вицепремирът коментира и съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и допълни, че той е прав в редица негови твърдения, но имат спорове за технологията как да бъде постигната справедливост. „Той често обича да се фиксира върху персони, а това не е част от целия разказ. В демокрацията най-важни са правилата, по които функционира една система“, допълни Дончев.

Относно реформата в съдебната система и отхвърлените предложения на Иванов от времето, когато беше правосъден министър, Дончев посочи, че тогава не е имало парламентарна подкрепа.

„Г-н Иванов, докато беше министър в правителството „Борисов“ 2, получаваше подкрепа от нашата парламентарна група и целия кабинет. Предложенията могат да бъдат и по-смели. Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание – ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората“, посочи вицепремиерът. 

Томислав Дончев заяви, че нужда от рестарт има и това е безспорен факт. По думите му демокрацията е в криза и голяма част от българските граждани не са запознати как функционира държавата и нямат доверие в институциите. Той допълни, че предложенията за конституционни промени са подготвяни няколко седмици, преди премиерът Бойко Борисов да ги обяви публично.

„Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда – да отговори защо“, посочи Дончев и уточни, че с този ход ГЕРБ не се опитват да спечелят време и уточни, че от партийна гледна точка – оставането на представителите на управляващата партия в Министерския съвет е вреда.

„За нас е най-изгодно да има избори веднага. С една оставка нищо няма да се промени. Ще сменят фигурите и след това ще бъде същото с няколко различни нюанса. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС – той ще подаде оставка в същия ден и обясни защо. Че ако залогът за гражданския мир е в неговото присъствие в Министерския съвет – той ще го напусне веднага“, каза вицепремиерът.

Той беше категоричен, че ако това стане факт, той няма да замести Борисов на поста министър-председател, защото е политически обвързан, а следващият кабинет трябва да е експертен. 

"В рамките на направеното предложение, кабинетът може да подаде оставка в началото на ноември, ако парламентът е достатъчно бърз. В това предложение няма как да съзрете коварна маневра да се отнеме част от енергията на протеста. Моята прогноза е, че ни чака време на протести повече от една година", посочи Томислав Дончев.

Не ни е страх от служебен кабинет. Идеологема е, че ни е страх от Радев, подчерта той. И добави, че се надява следващите избори да бъдат по-рано от март.

Ако през ноември има решение за свикване на ВНС, правителството "Борисов" 3 подава оставка, парламентът избира друго правителство и се свикват избори за ВНС. В тримесечен срок - така вижда хронологията на събитията Дончев.

Дончев определи като спорно предложението на коалиционния им партньор ВМРО да се върне донаборната служба. /fakti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK