Българските власти поискаха Гърция да отвори ГКПП “Илинден – Ексохи”

Снимка: Infomreja.bg

По-рано днес се проведе протест на пункта

Българските власти са поискали от Гърция да бъде отворен граничния контролно-пропускателен пункт “Илинден – Ексохи”, съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

Днес по искане на външния министър Екатерина Захариева във ведомството в София е бил извикан временно управляващият Посолството на Гърция у нас, на когото са били представени исканията на българската страна.

В същото време, временно управляващият на Посолството на България в Атина е отишъл в гръцкото външно министерство и е запознал властите с българските искания. Той е получил уверение, че гръцките власти ще предадат настояването за отварянето на граничния пункт на гръцкия Национален щаб за борба с коронавируса.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, тази сутрин търговски и превозвачески фирми от районите на Гоце Делчев, Доспат, Якоруда и други протестираха на КПП Илинден – Ексохи против продължаващото от 22-ри юли затваряне на граничния пункт от страна на гръцките власти.

Загубите, които търпят фирмите, са много големи. Засегнати са и транспортът, и промишлеността, и земеделието, и обслужващата сфера.  Пътят през единствено отвореното сега КПП между България и Гърция  - Кулата – Промахон, се удължава само в едната посока със 150 километра. Към това се прибавя и загубата на време заради огромните опашки, които се образуват там.

Протестиращите не виждат логика в затварянето на пункта при Илинден. Те припомнят и принципа на Европейския съюз за свободно придвижване на стоки и товари, който в момента е нарушен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK