Тол камерите не означават, че хората бъдат глобявани непременно

Снимка: Infomreja.bg

Вече могат да се купуват бордови устройства за тежкотоварни автомобили

Автоматичното правоприлагане трябваше да заработи от 1 март, пуснахме го тестово, предварително. Това е преценка на Национално тол управление. Уведомихме, че започва автоматично правоприлагане, като в същото време течаха и преговорите между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община. Това притесни хората, които нямат винетки. Те трябва да са спокойни. Камерите имат няколко опции – могат да бъдат само трафик камери, да бъдат включени на опция тол и винетка или на опция само тол.

Това обясни в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Регионалният министър обърна внимание, че София е по-различен случай, тъй като столицата е разделена на райони. В АПИ вчера е подаден списък на републиканските пътища, които да бъдат освободени от плащане на винетна такса. Преговорите са пред финал. Северната скоростна тангента ще се освободи само за винетки, но не и за тол.

Миналата година бе дадена възможност на общините, които искат пътища на тяхна територия да са без винетки, да ги вземат и да ги поддържат, напомни Аврамова. Предложени са им два варианта. Единият – да вземат пътищата и те да станат общински. Другият вариант е за съвместно поддържане. Министърът даде за пример Шумен, където един квартал е отдалечен и затова е направено искане за освобождаване на пътя до него от винетна такса. На кмета е предложено да се направи изменение на общия устройствен план и да се премести табелата за край на населеното място.

Искания за прекласиране на пътни участъци от републикански в общински са получени от няколко общини – Белица, Челопеч, Павликени, Рила, Шумен и Варна.

Всички граждани, които пътуват по републиканската пътна мрежа, трябва да плащат винетка, за да има средства за издръжка, посочи Аврамова. Таксата се дължи за участъците извън урбанизираните територии.

Във връзка със сигнал за монтирани камери във видинското с. Новоселци тя обясни, че част от всички над 300 трафик камери са дооборудвани с такива на тола. Някои от тях са поддържащи, следят участъците от тол системата, които са сегменти от републиканската пътна мрежа. Министърът обърна внимание, че гражданите не трябва да се подвеждат от камерите в населените места и наличието им не означава, че те ще бъдат глобени. Винетна и тол такса не се изисква за отсечките между табелите за начало и край на населено място.

Регионалният министър апелира да няма напрежение. Всички сигнали, които получаваме, ги обработваме. Тол системата трябва да заработи от 1 март. Там, където има проблем, ще реагираме, добави тя.

Републиканската пътна мрежа се поддържа от АПИ със средствата от винетни такси и след първи март – от тол такси. Ако всички в държавата решат, че от някое село трябва да отидат до общинския център и това не трябва да бъде платено по републиканската пътна мрежа, цялата система на таксуване ще бъде опорочена. Движим се по общински и държавни пътища, обърна внимание Аврамова.  

В отговор на въпрос дали на общините няма да е по-евтино да купуват винетки на хората, вместо да плащат за поддръжка, министърът отговори, че е задаван въпросът колко ще струва на Столична община, защото голяма част хората в Нови Искър, например, имат винетки за пътуване и извън София. Нямаме преброяване колко хора точно от Нови Искър имат или нямат винетка, но общината е взела решение за освобождаване от винетки за определени участъци, допълни тя.

Имаме постоянен и непрекъснат диалог с всички браншови организации по предстоящия старт на тол системата от 1 март. Информираме ги своевременно за всичко, което се случва. От понеделник се провеждат тестове с различни превозни средства над 3,5 т, оборудвани с GPS тракери и бордови устройства по пътищата на България, каза още министърът. Тестват се устройствата, които трябва да имат съвместимост със системата.

Аврамова обясни, че има три варианта за плащане на тол такса от тежкотоварни автомобили. Единият е чрез маршрутни карти, които ще бъдат достъпни на местата за продажба на електронни винетки – тол терминали, бензиностанции и в областните пътни управления. Ще бъдат разкрити още 34 работни места по граничните пунктове. При покупката им се посочва от къде се тръгва и има възможност да се изберат точки по маршрута, за да се конкретизира.

Вторият вариант са GSP тракери. По-голяма част от камионите имат такива устройства, имат договори с доставчици на такива тракери, които трябва да сключат договор с оператор – национален доставчик на услуги. Към момента това са „Интелигентни трафик системи“ и „Конкорд смарт инфраструктура“, които имат съвместимост със системата. Има 11 заявления от фирми, които оперират с GPS системи, като 7 от тях вече са в процедура по вписване в публичния регистър на АПИ и потребителите могат да ползват устройствата им.

Третият вариант са бордовите устройства. От тази нощ платформата на „Интелигентни трафик системи“ вече е отворена и може да се купи такова устройство, съобщи регионалният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK